Η γνώμη μου για την ομιλία του κ. Δοξιάδη στο Opencoffee XVIII

Χθες παραβρέθηκα στην δέκατη όγδοη συνάντηση του OpenCoffee στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής, μεταξύ άλλων ο κ. Δοξιάδης, επενδυτής της Notos Associates. Ο κ. Δοξιάδης αναφέρθηκε στις λιγοστές, κατά την άποψη του, πιθανότητες που έχει ένα ελληνικό startup να πάρει κεφάλαιο καθώς και στα "κριτήρια" τα οποία είναι καλό να πληρούν οι υποψήφιοι επιχειρηματίες πριν επικοινωνήσουμε με μια επενδυτική από την Ελλάδα. Περισσότερα στοιχεία και η γνώμη μου στα βίντεο που ακολουθούν.

{seesmic_video:{"url_thumbnail":{"value":"http://t.seesmic.com/thumbnail/IIdjbnbtFm_th1.jpg"}"title":{"value":"Open Coffee part 1 "}"videoUri":{"value":"http://www.seesmic.com/video/ol4fFKyzSz"}}} {seesmic_video:{"url_thumbnail":{"value":"http://t.seesmic.com/thumbnail/dh4uV2JpI1_th1.jpg"}"title":{"value":"Open Coffee part 2 "}"videoUri":{"value":"http://www.seesmic.com/video/nktf21zWkp"}}}

Σχολιάστε >
72 σχόλια
|
Κατηγορίες:

72 απαντήσεις στο “Η γνώμη μου για την ομιλία του κ. Δοξιάδη στο Opencoffee XVIII”

  1. Έτσι είναι, όπως τα είπε! Γι΄αυτό θα κλείσω το xblog και θα ανοίξω το katepsygmena.gr :P

    Κλείσε κι εσύ το Away και έλα να γράφουμε για κατεψυγμένα τρόφιμα. Τουλάχιστον ακόμα κι αν δεν πάρουμε χρήματα από την επενδυτική του εταιρεία, θα πάρουμε διαφήμιση από την εταιρεία με τα κατεψυγμένα που έχει επενδύσει, χεχε.

  2. Ο/Η Τάσος Βελιάδης λέει:

    Εγώ θα γράφω για τις νέες τεχνολογίες κατάψυξης τροφίμων τα νέα ψυγεία κτλ:)

    Δυστυχώς δεν ήμουν Αθήνα χθες οπότε δεν κατάφερα να έρθω Open Coffee για να ακούσω την ομιλία. Απλά φαντάζομαι ότι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ να επενδύσουν στο internet και σε sites:)
    Προτιμούν πιο σίγουρες επενδύσεις και οργανωμένες εταιρείες με διοικητικά συμβούλια κτλ.

    Γενικότερα πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι να βγάλεις χρήματα μέσω internet, ακόμα και να βρεις κεφάλαια χωρίς να καταφύγεις σε επενδυτικές.

    Επίσης το καλό είναι ότι για να φτιάξεις ένα site στο internet ( δεν αναφέρομαι μόνο σε blogs) ακόμα και ηλεκτρονικά καταστήματα, δεν χρειάζεται κάποιο πολύ μεγάλο κεφάλαιο, και πολλές φορές μπορείς να απευθυνθείς σε πελάτες ή σε διαφημιζόμενους που να θέλουν να επενδύσουν.

  3. Ο/Η aritoni λέει:

    Εγω, αντίθετα, πιστεύω, πως έβαλε μερικά πράγματα στην θέση τους και παρουσίασε την ελληνική VC πραγματικότητα. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν λίγο υπερβολικός αλλά η οικονομική πραγματικότητα στην οποία ζούμε μπορεί να εξηγήση σε μεγάλο βαθμό τους φόβους καποιου που ουσιαστικά επενδύει(για να κερδίσει πολλαπλάσια) σε κάτι που η έκβαση του μπορεί να είναι εντελώς άγνωστη παρόλο το πρωτότυπο της ιδέας (αν και συνήθως στην Ελλάδα είναι τακτική η προσαρμογή πετυχημένων εκ του εξωτερικού projects στην περιορισμένη ελληνική αγορά).
    Η οπτική του συγκεκριμμένου ομιλητή φυσικά δεν πρέπει να σταθεί τροχοπέδη στην υλοποίηση ιδεών που δυνητικά θα μπορούσαν να επιτύχουν, αλλά μπορει κάλλιστα να γίνει σημείο αναφοράς για τον βαθμό επιτυχίας μιας ιδέας. Για παράδειγμα αν κάτι είναι τόσο πρωτότυπο και μπορεί να εξελιχθει θα φανεί εν τη γένεση του που μεταφραζεται σε αποδοχή από τον κόσμο. Τίποτα δεν είναι ολοκληρωμένο όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά και τα πάντα εξελλισονται στην πορεία του χρόνου.
    Κλείνοντας, νομίζω πως η ομιλία του ήταν ένα ηχηρο χαστούκι και επιστροφή στην πραγματική ζωη για πολλούς που πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει την κότα με τα χρυσα αυγά μέσω του internet.

  4. Ο/Η HitMan λέει:

    Δυστυχώς δεν ήμουν στο Opencoffee για να ξέρω ακριβώς τι ειπώθηκε απ' τον κ. Δοξιάδη αλλά το blog coverage που έχει γίνει μέχρι στιγμής αλλά και το συγκεκριμένο σου post Δημήτρη με βοήθησαν αρκετά ώστε να πάρω μια γενική ιδέα της ομιλίας του. [ ίσως και περισσότερο ]

    Να αρχίσω λέγοντας το εξής: Το ότι κάποιος συμμετέχει σε ένα επενδυτικό σχήμα, ή έχει στην κυριότητα του ακόμα, μία επενδυτική εταιρία, δεν τον κάνει αυτομάτως πετυχημένο, ούτε guru της επιχειρηματικότητας. Αυτό έρχεται μέσα από τα αποτελέσματα των επενδύσεων που θα κάνει.

    Tech/Web startup με μοναδικό προσανατολισμό το Ελληνικό κοινό, δεν θα επιβιώσει... Γνωρίζοντας αυτό, αυτόματα ξέρουμε ότι επειδή "παίζουμε" globally και οι επενδυτικές εταιρίες που μπορούμε να προσεγγίσουμε, δεν περιορίζονται στην Ελλάδα και μόνο.

    Μία καλή ιδέα δεν είναι τίποτα. Μία καλή ιδέα, ένα σωστό timing με μία δυνατή/δεμένη ομάδα που έχει όρεξη να δουλέψει, είναι η αρχή! Αλλά και πάλι δεν εγγυάται επιτυχία! Είναι τόσοι οι παράγοντες που τα περισσότερα VC του εξωτερικού γνωρίζουν ότι επενδύουν σε 10-20 ώστε να επιτύχει το 1 από αυτά.

    Συμφωνώ μαζί σου Δημήτρη, ότι τα κριτήρια που τέθηκαν [ δεν γνωρίζω βέβαια πως ακριβώς τοποθετήθηκε ο κ. Δοξιάδης ] είναι άτοπα + αστεία θα προσθέσω.

    Εάν δηλαδή δημιουργήσω ένα web product [π.χ. SaaS ] που κοστίζει 10€ σε κάθε πελάτη ανά μήνα και καταφέρω να έχω 5000 πελάτες [ εγγεγραμμένους χρήστες ] δεν είμαι επιτυχημένος; Δεν έχει τα κριτήρια όμως η ιδέα μου, το προϊόν μου, οπότε ποιος θα με χρηματοδοτήσει να πάω "παραπέρα"; Πολλοί investors που θα αξιολογήσουν με σωστά κριτήρια και μάλλον όχι η Notos Associates.

    Θα συμφωνήσω και με τον aritoni στην τελευταία του παράγραφο. Φυσικά και πολλοί βλέπουν το Internet σαν την κότα με τα χρυσά αυγά όπως έχει ξαναγίνει σε περιόδους. Και πριν 1999, και μετά το 2001... Χαρακτηριστικό είναι ότι μία περίοδο η Ελλάδα είχε απίστευτα πολλά portals & vortals ενώ τότε η διείσδυση δεν ήταν ούτε στο 15%... Φαινόταν εύκολος τρόπος για ζεστό χρήμα διαφημιστών.

    Έτσι τώρα ορισμένοι θεωρούν ότι εάν μεταλλάξουν μία ιδέα, φτιάξουν κάτι πρόχειρο και αρχίσουν την προώθηση του, θα αποκτήσουν χωρίς κόπο τουλάχιστον ένα πενταψήφιο εισόδημα.

  5. Ο/Η doxaras λέει:

    Πάιδες για να μην πελαγοδρόμούμε, αν πληρείς τα κριτήρια που έθεσε σαν prerequisites ο κύριος Δοξιάδης, απλά δεν σε νοίζει το VC.

    Είσης το business model των web startups ΔΕΝ θέλει αναγκαστικά VC. Είναι απλά τα πράγματα.

    Sorry για το back linking, αλλά έγραψα λίγο εκτενώς τις απόψεις μου και να πω την αλήθεια βαριέμαι να ξαναφράφω, οπότε http://fluxqubit.wordpress.com/2009/01/09/open-coffee-athens-xvii-εντυπώσεις/.

  6. Ο/Η Στέφανος λέει:

    Δεν καταλαβαίνω γιατί σας πείραξε τόσο πολύ αυτή η παρουσίαση... Θα θέλατε ποτέ να πάρετε επένδυση από κάποιους που δεν έχουν ξαναεπενδύσει ποτέ τους σε τεχνολογική startup? Το έχετε σκεφτεί ότι θα σας παίρνουν κάθε πρωί τηλέφωνο να σας ρωτάνε πόσο είσαστε στο Alexa? Για σκεφτείτε το...

  7. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @John Karakatsanis
    Μαζί σου Γιάννη!

    @Tasos Veliadis
    Νομίζω πως η επιχειρηματικότητα εμπεριέχει πάντα μέσα της την λέξη ρίσκο. Μπορώ να καταλάβω πως οι επενδυτικές εταιρίες δεν έχουν την ευχέρεια να επενδύσουν σε 100 εταιρίες και να τους πετύχουν οι 5, ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο άλλο να επενδύεις σε μερικές web start ups και άλλο να μην δίνεις ευρώ σε καμία. Άλλωστε και μια start up για να πάρει κεφάλαιο πρέπει να έχει ένα ήδη ανεπτυγμένο επιχειρηματικό μοντέλο πίσω από μια νομικά ορθή επιχείρηση, είτε αυτή είναι ΕΠΕ είτε είναι ΑΕ κλπ κλπ.

    Θα συμφωνήσω μαζί σου Τάσο στη τελευταία παράγραφό, με μια ένσταση. Ναι, μπορείς να βγάλεις χρήματα από την διαφημιστική εκμετάλλευση της σελίδας σου, ωστόσο τα ποσά αυτά, εκτός του ότι είναι μικρά και δεν επαρκούν για την αυτοχρηματοδότηση της εταιρίας τις περισσότερες φορές, καταβάλλονται συνήθως και με 9μηνες επιταγές από τις διαφημιστικές εταιρίες. Άρα πως ακριβώς θα επενδύσεις αυτά τα λεφτά τον Γενάρη στο development του προϊόντος, όταν η καταβολή των χρημάτων είναι τον Αύγουστο;

    @aritoni
    Όπως σημείωσε και ο Hitman έχεις δίκιο για τα περί 'κότας' και χρυσών αυγών. Πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν σελίδες, προϊόντα, τα οποία έχουν σαν μοναδικό στόχο το γρήγορο και άκοπο χρήμα. Ωστόσο ακριβώς εκεί φαίνεται η εμπειρία και η διορατικότητα ενός σωστού επενδυτή, μπορεί να ξεχωρίσει μια εταιρία η οποία είναι βιτρίνα και πάει για φούντο από μια εταιρία η οποία μπορεί να φθάσει αρκετά ψηλά με την σωστή καθοδήγηση.

    @Hitman
    [quote]
    Να αρχίσω λέγοντας το εξής: Το ότι κάποιος συμμετέχει σε ένα επενδυτικό σχήμα, ή έχει στην κυριότητα του ακόμα, μία επενδυτική εταιρία, δεν τον κάνει αυτομάτως πετυχημένο, ούτε guru της επιχειρηματικότητας. Αυτό έρχεται μέσα από τα αποτελέσματα των επενδύσεων που θα κάνει.
    [/quote]

    Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, όπως σε όλα τα επαγγέλματα ο τίτλος δεν αρκεί, πρέπει να αποδείξεις μέσα από την δουλειά σου την αξία σου.

    Από την ομιλία, την οποία όπως είπα θα ανεβάσω και στο Away μόλις είναι διαθέσιμη από το site του OpenCoffee, σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της, στο οποία ο κ. Δοξιάδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ομάδα και η ιδέα της για να πετύχει χρηματοδότηση. Τα κριτήρια τα οποία ήδη αναλύθηκαν στο video είναι εκτός τόπου και χρόνου, απλά. Προσπάθησα να ψάξω για την σελίδα της συγκεκριμένης επενδυτικής, για παραπάνω πληροφορίες, ωστόσο δεν βρήκα κάτι, είτε δεν έχουν είτε την έχουν 'κρύψει' επιμελώς! :)

    Κάτι ακόμα. Όλοι κρινόμαστε. Προφανώς και οι επενδυτικές και οι κεφαλές τους από 'πιο πάνω' άτομα. Συνεπώς έναν φθάσει στα γραφεία τους μια εξαιρετική πρόταση η οποία τελικά δεν αξιολογήθηκε σωστά και προχώρησε με μια άλλη επένδυση ο άνθρωπος που πήρε αυτή και μερικές ακόμα λιγότερο επιτυχημένες αποφάσεις είναι υπόλογος κάπου.

  8. Ο/Η Charalampos λέει:

    Διαβάζω τα σχόλια εδώ, άκουσα και διάφορα σχόλια στο Opencoffee. Προφανώς δεν συμφωνώ με τον κ. Δοξιάδη, αν έχω ένα site με 100.000 χρήστες και στην 1.000 του, όντως αναξιόπιστου, Alexa δεν θα χρειαστώ επενδυτή, σύμβουλο θα χρειαστώ για να δω που θα επενδύσω εγώ τα χρήματα που βγάζω από αυτό. Θεωρώ τα νούμερα υπερβολικά και τα αποδίδω στο ότι ο κ. Δοξιάδης, σύμφωνα με δήλωση του, είναι εκτός της Ιντερνετικής αγοράς.

    Αλλά... (πάντα υπάρχει ένα αλλά...)

    Ποιος είπε ότι οι Έλληνες, και όχι μόνο, επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να επενδύουν σε Web Startups? Τα κατεψυγμένα κρέατα που και εσύ και ο αγαπητός Karakatsanis αναφέρετε μπορεί απλά να αποδίδουν περισσότερο. Δικά τους είναι τα χρήματα ότι θέλουν τα κάνουν :-). Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν θα ορίσουμε εμείς τις προυποθέσεις που κάποιος θέλει για να επενδύσει κάπου, ούτε καν μπορούμε να τον κατακρίνουμε για αυτές.

    Αν ψάχνεις επενδυτή και δεν σου κάνει η Notos πας αλλού. Στηρίζεις το προϊόν σου (Web startup ή κατεψυγμένα κρέατα) μέχρι να βρεις αυτό που θέλεις (αν αξίζει το προϊόν σίγουρα θα το βρεις)

  9. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    Comment 1 via seesmic {seesmic_video:{"url_thumbnail":{"value":"http://t.seesmic.com/thumbnail/4nmNm19a6l_th1.jpg"}"title":{"value":"Comment 1 via seesmic "}"videoUri":{"value":"http://www.seesmic.com/video/oSXTgAms8q"}}}

  10. Ο/Η Charalampos λέει:

    Δεν λέω κάτι διαφορετικό, συμφωνώ μαζί σου ότι το Internet είναι το παρόν και το μέλλον, το δικό μας όμως παρόν και το δικό μας μέλλον. Μπορεί για τη Notos το μέλλον να είναι στα κατεψυγμένα κρέατα, δεν με ενδιαφέρουν εμένα οπότε προφανώς και δεν με ενδιαφέρει η Notos, ή για να το πω πιο κομψά, δεν παρουσιάζω εγώ κάποιο ενδιαφέρον για την Notos.

    Όμως το ότι αποφάσισε ο συγκεκριμένος άνθρωπος (που είναι εκτός αγοράς Internet και που δεν έχει επενδύσει σε Web Startups) να μιλήσει στο Opencoffee ίσως να δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν.
    Άλλωστε και η ιδέα που έριξε στο τέλος της ομιλίας του περί συμμετοχής του σε workshops μπορεί να ερμηνευτεί με ποικιλοτρόπως.

    Την επόμενη φορά θα γράψω και εγώ βίντεο :-)

  11. Σας θεωρω άδικους και προφανώς όχι αρκετά αποτυχημένους επιχειρηματικά για να ξέρετε το γιατι. Ο κος Δοξιάδης ήταν υπερβολικά ρεαλιστικός και ευγενικός με τα online startups. Δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω μαζι του. Χαιρομαι που κάποιος είπε την αλήθεια. ειτε σας αρέσει είτε όχι αυτή ειναι.

    οταν καποιος σας δινει τα λεφτά του θέλει οχι μια ιδέα αλλα μια εφαρμοσμένη επιχείρηση (κάτι που σπανια συμβαίνει σε online startups) και θέλει απόδοση σύντομα! κάποιοι παράγοντες που δείχνουν απόδοση ειναι η δημοτικότητα, η άμεση εφαρμογή, οι υπάρχοντες πελάτες και σαφώς τα υπάρχοντα έσοδα! αλλιώς τι θεωρείτε οτι το δείχνει το ωραίο skin στο site σας?

    εχοντας στο ενεργητικό μου πάνω απο 50 startups αποτυχημένα και μή σας λέω οτι ειναι ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ.

    Δηλαδή εσείς νομίζετε οτι επειδή είχατε μια σουπερ ιδέα καποιος πρεπει να σας χρηματοδοτήσει και καλα? αν έχετε 100κ unique ή έναν πελάτη που σας πληρώνει ήδη ή έσοδα απ το google της τάξης των 1000€ τον μήνα θεωρείτε οτι τότε δεν χρειάζεστε πιά επενδυτή να πάτε πιο πέρα? σας πληροφορώ οτι χρειάζεστε και με το παραπανω. και σαφώς αν παρετε τα λεφτά του θα θέλει τα διπλάσια πίσω. έτσι είναι αυτο. ένα καλύτερων συνθηκών δάνειο!

    και επειδή η δουλειά μου είναι να αξιολογώ και startups για συνέργιες και επενδύσεις τρίτων να σας πώ οτι βλέπω κάθε μέρα ΤΟΣΑ πολλά καβαλημένα παιδάκια με ανύπαρτκο business plan, ανύπαρκτα έσοδα, ανύπαρκτη εφαρμογή, ανύπαρκτους πελάτες και παρόλα αυτά υπέρογκες απαιτήσεις (απο ωραίες ίσως ιδέες). στο τέλος κάθονται και κοιτούν απο μακριά την ανάπτυξη ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. γιατι νόμιζαν οτι μόνο μία ωραία ιδέα και ένα open source ετοιμο online site σημαινει λεφτά απαραίτητα..

    δεν θέλουν πραγματικά βοήθεια και ανάπτυξη. θέλουν ένα φιλανθρωπικο ταμείο χωρις επιστροφή να τους πληρώνει ενώ συνεχίζουν να ονειρεύονται την ανάπτυξη. και παργματικά στεναχωριέμαι γιατι όνειρο θα μεινουν.

    δίκιο είχε ο Δοξιάδης. οποιος ειναι πραγματικός επιχειρηματίας ξέρει.

    αυτά εν συντομία. εγώ χαιρετίζω την πρόταση του στο τέλος της ομιλίας. μακάρι κάτι να βγεί απο αυτο. καποιοι να μάθουν και να βελτιωθούν και ίσως να ειναι ο ένας στους 10 που θα παρει λεφτά και θα ξέρει πως να τα κάνει άλλα λεφτα και ανάπτυξη.

  12. Ο/Η Anargyros Chaliotis λέει:

    Μα δεν νομίζω να μίλησε κανείς για κάποια startup η οποία δεν έχει φτιάξει κάποιο busuiness plan για το πως θα κινηθεί στην αγορά. Αν πάει κάποιος σε μία επενδυτική εταιρεία χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο για την εταιρεία του, για το ποια βήματα θα κάνει στο μέλλον, για το πως θα τραβήξει περισσότερους πελάτες, για το πως θα βελτιώσει το "προϊόν" του κτλπ...ε τότε είνα άξιος της μοίρας του. Ίσως τότε ακόμα μία λαμπρή ίδεα να "ναυαγήσει".

    Απλά το πρόβλημα ήταν στο ότι τα κριτήρια ίσως να ήταν αρκετά υψηλά, π.χ. για μένα 100.000 μοναδικοί χρήστες σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που έχει περίπου 10.000.000 πληθυσμό και το ποσοστό που χρησιμοποιεί το internet δεν είναι και πολύ μεγάλο (και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού είναι παιδιά 14-21)...ε όπως και να το κάνουμε το θεωρώ υψηλό νούμερο. Τώρα για το να βρίσκεται το site στους 1000 της Alexa μου είναι αδιανόητο, δεν θα πάρω το παράδειγμα του Δημήτρη το in.gr, αλλά ένα άλλο που κατά την γνώμη μου είναι αρκετά πετυχημένο, πρωτοπόρο και διάσημο site. Μιλάω για το zoo.gr, το οποίο στη λίστα της Alexa την τελευταία φορά που το είχα δεί, βρισκόταν μεταξύ 5000 και 6000. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι το Alexa δεν είναι και αρκετά αξιόπιστο...

    Τώρα όσον αφορά το τρίτο κριτήριο, το συμβολαίο με κάποια γνωστή εταιρεία, ειλικρινά δε ξέρω. Ίσως και να χρειάζεται, ίσως και όχι. Αν το προϊόν ή το service ή γενικά ότι άλλο μπορεί να προσφέρει αυτή η start up είναι κάτι το νέο, κάτι το πρωτοπόρο το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα και δεν υπάρχει κάποια εταιρεία η οποία να ενδιαφέροταν για συμβόλαιο, τότε τι;;; Θα τελειώνε εκεί η ιδέα ή θα έπρεπε να πάρει κάποιο δάνειο με υψηλό επιτόκιο με αποτέλεσμα μετά απο ένα χρόνο ο φίλος μας να έμπενε φυλακή.

    Δεν έχω δουλέψει σε επενδυτική εταιρεία, δεν έχω τόση εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά αν μου ερχότανε ένας νέος ο οποίο μου ενέπνεε εμπιστοσύνη, με μία ιδέα καλή ιδέα, ένα άψογο business plan, με κάποια έσοδα, μερικούς πελατές και μία σχετικά καλή δημοτικότητα τότε σίγουρα εγώ θα επένδυα πάνω σε αυτόν. Αρχικά ένα μικρό ποσό, αν έβλεπα ότι προχωράει καλά τότε θα επένδυα και άλλο, αν όχι τότε θα το σταμάταγα εκεί για να είναι μικρή η ζημιά. Αν όμως η δουλειά είχε προχωρήσει τότε θα έβγαζα τα διπλάσια, τριπλάσια...κ.ο.κ. Αν όμως είχα ακολουθήσει την πολιτική του κ. Δοξιάδη και του είχα κλείσει την πόρτα, τότε δε θα κέρδιζα (απο την άλλη όμως δεν θα έχανα και τίποτα, εκτός βέβαια απο τα μελλοντικά έσοδα).

    Αυτή βέβαια είναι η άποψη μου, μπορεί να κάνω λάθος μπορεί και όχι.

  13. Ο/Η kostas27 λέει:

    Αγαπητή φίλη νιώθω ότι πρέπει να παρεμβώ σαν νέο μέλος είναι σαφές ότι είμαι σαν ψαρή σε γυάλα χωρίς νέο . Αλήθεια μπορούμε να με βοηθήσει σχετικά και να μου πει τίνος ηδέα πρωτοποριακή σε αυτή την χωρά υλοποιήθηκε είτε μέσω Επενδυτικών είτε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
    Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να γίνω εριστικός αλλά σε αυτή την χωρά καμιά επενδυτική ή καμιά τράπεζα δεν πρόκειται να σε χρηματοδότηση εφόσον δεν έχεις γερές πλάτες είτε λέγεται μπαμπάς είτε λέγεται διαπλεκόμενο οικονομικό συμφέρων με την εξουσία μην τρέφουμε αυταπάτες .
    Πώς θα λήθη αυτό ; Ας μου επιτραπεί ο ορός εδώ μιλάμε ότι η νέοι επιχειρηματίες πρέπει να γίνουν λόμπι με την συντεχνιακή αινεία .

  14. Ο/Η alexandros λέει:

    {seesmic_video:{"url_thumbnail":{"value":"http://t.seesmic.com/thumbnail/miDJM8wfVg_th1.jpg"}"title":{"value":" "}"videoUri":{"value":"http://www.seesmic.com/video/j80g96Fioj"}}}

  15. Ο/Η Στέφανος λέει:

    Αλέξανδρε συμφωνώ σε όλα αυτά που λες και επιβεβαιώνω ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τελευταία από VCs του εξωτερικού, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή έχουν κεφάλαια που προορίζονται συγκεκριμένα για continental ή SE Europe ή Βαλκάνια και επειδή ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, τουλάχιστον θα ερευνήσουν τις εταιρίες και θα ακούσουν παρουσιάσεις. (Είναι μεγάλη κουβέντα τι ακριβώς θέλουν.)

    Πιστεύω ότι ξεκινώντας από το 2009 θα αρχίσουν να συμβαίνουν απίστευτα καλά πράγματα στην ελληνική ιντερνετική σκηνή, που θα αφήσουν απ'έξω τους απαισιόδοξους, που τώρα ακούγονται σαν να έχουν πάντα δίκιο και να τα ξέρουν όλα...

    Εκτός από τους καβαλημένους που έρχονται στο OpenCoffee, που λέει ο Απόστολος, που όντως είναι πολλοί, έρχονται και εξαιρετικά άτομα. Το λέω αυτό έχοντας συναντήσει πάρα πολλούς Ευρωπαίους και Αμερικάνους νέους founders τα τελευταία 11 χρόνια. Μερικοί από τους καλύτερους founders μελλοντικών πετυχημένων εταιριών είναι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και είναι και πολύ δραστήριοι. Υπάρχει ένα πρόβλημα στη δημιουργία ομάδων, αλλά λύνεται γρήγορα, αυτό που έγινε στο Startup Weekend, όπου δημιουργήθηκαν 10 ομάδες μέσα σε μισή ώρα, όποιος δεν ήρθε να το δει να γίνεται δεν το πίστευε. Τώρα γίνεται και στην πραγματικότητα και είναι εξίσου απίστευτο. Θα ακολουθήσουν κι άλλα ακόμα πιο απίστευτα σύντομα!

    Γι' αυτό δεν με προβληματίζει καθόλου αν τα ελληνικά VCs θα συμμετέχουν σε αυτό που θα συμβεί ή όχι. Γιατί δεν μπορούν να το ακυρώσουν αν δεν συμμετέχουν. Καλό θα ήταν να τους είχαμε (σαν followers του κάθε funding round όχι leaders), αλλά δεν τους χρειαζόμαστε απαραίτητα.

  16. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    {seesmic_video:{"url_thumbnail":{"value":"http://t.seesmic.com/thumbnail/Rz0E2DJgHA_th1.jpg"}"title":{"value":" "}"videoUri":{"value":"http://www.seesmic.com/video/S3M02UErNd"}}}

  17. Ο/Η George Tziralis λέει:

    Εγώ θα πρότεινα να μην εστιάσουμε τόσο πολύ στα μετρικά που έδωσε σαν πρόχειρα κριτήρια ο κ. Δοξιάδης (δηλαδή στους 100 χιλιάδες χρήστες, ή στο top-1000 του alexa, εξ'άλλου ούτε ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι ειδικός περί του διαδικτύου).

    Επίσης, ας λάβουμε υπόψιν ότι αναφερόταν σε υψηλές επενδύσεις, της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ και άνω, οπότε και τα κριτήρια σε αυτές τις τάξεις μεγέθους οφείλουν να είναι αντιστοίχως ρεαλιστικά.

    To "κατεψυγμένα" σίγουρα (και μάλλον εσκεμμένα) ήχησε περίεργα σε πολλούς, ωστόσο αν δούμε το πρόβλημα από την οπτική του επενδυτή, τότε είναι φυσιολογικό να επιλέγει κανείς μία περισσότερο σίγουρη επένδυση (& το πρόβλημα βεβαίως ανακύπτει σαφές περί έλλειψης στοχευμένων VC σε νέες τεχνολογίες και χαμηλότερες κλίμακες επένδυσης).

    Εγώ προσωπικά συγκρατώ από την ομιλία την απόλυτα θετική συνεισφορά περί επαναφοράς μας στην πραγματικότητα περί ελληνικού VC εν γένει, αλλά και περί ζητούμενης χειροπιαστής απόδειξης της προοπτικής ενός προϊόντος (λέγε με χρήστες/πελάτες), πριν ζητήσει κανείς σημαντική χρηματοδότηση. Τέλος το ζητούμενο αν μη τι άλλο είναι η πρόκληση σχετικού προβληματισμού και ανάδρασης, αυτά όπως βλέπω έχουν ήδη επιτευχθεί. :)

    Θα ακολουθήσει πέρα από το video και post με την πρόσκληση στην οποία ανφέρθηκε ο κ. Δοξιάδης σύντομα στο opencoffee.gr.

  18. Ο/Η Αρίστος Δοξιάδης λέει:

    Ενα γρήγορο σχόλιο απόψε, και ελπίζω σε άλλη ευκαιρία να πούμε περισσότερα:
    Θέλω και γω να δω το βίντεο, μήπως έδοσα λάθος εντύπωση, αλλά ας διευκρινίσω την αναφορά μου στο "top 1000 της Alexa"-- αυτό δεν το έδοσα ως κριτήριο που πρέπει να υπάρχει πριν από τη χρηματοδότηση, αλλά ως στόχο που μπορεί να έχει το venture για να αποδόσει η επένδυση -- και φυσικά αναφέρομαι σε business models που στηρίζονται σε αριθμούς επισκεπτών, όχι σε άλλα μοντέλα που στηρίζονται, π.χ., σε πώληση υπηρεσιών (όπως το Presence Space).

    Σχετικά με τα άλλα δύο (100χιλ uniques ή ένα key account, εναλλακτικά): το ποιό απο τα δυό εξαρτάται από το business model, και η αναφορά ήταν προφανώς ενδεικτική. Αλλά λογαριάστε τα νούμερα. Σε μοντέλο με banner ads, οι 100 χιλ uniques μεταφράζονται σε έσοδα λιγότερο από 100 χιλ ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν τουλάχιστο 5 ελληνικά αθλητικά sites που έχουν τόσους, και δεν χρειαστηκαν σοβαρές επενδύσεις για να φτάσουν εκεί. Μιλάμε λοιπόν για πολύ μικρές μονάδες, έτσι κι αλλιώς. Εγώ είπα απλώς οτι ένας θεσμικός επενδυτής, όχι angel, απαιτεί τουλάχιστο κάποια ένδειξη υλοποίησης, και δεν αρκεί η ιδέα.

    Για τα άλλα, μεγάλα θέματα, επιφυλάσσομαι.

  19. Ο/Η HitMan λέει:

    Χαίρομαι για το σχόλιο σας κ. Δοξιάδη που θέτουν τα πράγματα σε μία πιο σωστή βάση, ειδικά για αυτούς που δεν είχαν παρευρεθεί στην ομιλία. Το video της ομιλίας θα βοηθήσει.

    Σίγουρα θετική η συζήτηση που δημιουργήθηκε αν και νομίζω ότι άδικα οξύνθηκαν τα πνεύματα. [ including my previous comment to that ]

    Με προβλημάτισε αρκετά το σχόλιο του Απόστολου και το διάβασα αρκετές φορές. Καταλαβαίνω την λογική του, αλλά με ενοχλεί το ύφος του σχολίου. Όπως βλέπει ο ίδιος καβαλημένα παιδάκια [ που σίγουρα υπάρχουν, όπως σε κάθε χώρο αλλά περισσότερο στο διαδίκτυο λόγω εύκολης προβολής εφόσον υπάρχουν κάποιοι χ,ψ παράγοντες ] έτσι βλέπω κι εγώ επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις χωρίς αντίκρυσμα [ σε projects δικά τους ή τρίτων ] ειδικά τον τελευταίο καιρό...

    Μήπως χρειάζονται και οι δύο "πλευρές" καλύτερη παιδεία;

  20. Ο/Η Στέφανος λέει:

    Έλληνας VC συμμετέχει σε blog comments μετά τις 12 τα μεσάνυχτα Σάββατο βράδυ! Είναι από τα απίστευτα που σας είπα ότι θα αρχίσουν να συμβαίνουν μέσα στο 2009, ακολουθούν κι άλλα!!

    Κύριε Δοξιάδη βλέπω ότι σας αρέσουν τα νούμερα και είμαι σίγουρος ότι σας αρέσουν περισσότερο τα σωστά νούμερα. Λοιπόν, αυτό που λέτε ότι "Σε μοντέλο με banner ads, οι 100 χιλ uniques μεταφράζονται σε έσοδα λιγότερο από 100 χιλ ευρώ το χρόνο." είναι εντελώς παραπλανητικό και σας οδηγεί σε λάθος δρόμο. Το ξέρω ότι θέλετε rules of thumb για να κάνετε εκτιμήσεις και το ξέρω ότι την συγκεκριμένη εκτίμηση την χρησιμοποιούν και οι διαφημιστικές... Η πραγματικότητα όμως είναι ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση μεταξύ του πιο κερδοφόρου site με το λιγότερο κερδοφόρο site με τους ίδιους επισκέπτες. Σε πάρα πολύ καλές περιπτώσεις τα έσοδα μπορεί να είναι επί 100 φορές τον μέσο όρο. Εμείς έχουμε για παράδειγμα δύο sites που το ένα αποδίδει 625 φορές περισσότερο ανά επισκέπτη από το άλλο, αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής: Οι επενδυτές μπορούν να κάνουν επιτυχημένες επενδύσεις αν βρουν τα sites που διαφέρουν πολύ από το μέσο όρο. Αν εσείς είσαστε απόλυτος ότι όλα τα sites με 100Κ unique μπορούν να βγάλουν μέχρι 100K το χρόνο, τότε δεν πρόκειται ποτέ να βρείτε αυτά που ξεφεύγουν σημαντικά προς τα πάνω από το μέσο όρο...

    ΥΓ: προσοχή μην παρερμηνεύσει κανείς τους υπολογισμούς του κ.Δοξιάδη και συμπεράνει ότι τα 5 μεγαλύτερα ελληνικά αθλητικά sites έχουν κάτω από 100Κ έσοδα!

  21. Ο/Η alexandros λέει:

    Νομίζω ότι ο Στέφανος το έθεσε πάρα πολύ σωστά το θέμα. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο θέμα χρηστών το ποσοστό κερδοφορίας μια ιστοσελίδας. Σίγουρα όλοι έχουμε παραδείγματα (δε χρειάζεται να αναφερθώ), όπου σελίδες με παραπάνω από 100χιλ χρήστες δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν τίποτα, όπως επίσης και σελίδες με 100χιλ χρήστες που καταφέρνουν να βγάζουν αρκετά παραπάνω από 100χιλ το χρόνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε. Το βασικότερο πιστεύω ότι είναι να αφήσετε αυτές τις ιδέες να κάτσουν στο τραπέζι σας (όσες είναι σοβαρές) και να δείτε, σε μια σύντομη συζήτηση, τι κρύβεται από πίσω. Ίσως να φαίνεται αρκετά ιδανικό αυτό που λέω, απλώς τα λόγια μου είναι επηρεασμένα από τον τρόπο λειτουργίας των VC’s στο εξωτερικό.

    Ακόμη, έχω να σας κάνω μια ερώτηση (που την ανέφερα και στο video comment μου)... Θα πρέπει το project να στοχεύει στην αγορά του εξωτερικού (αρκετά λογικό) και στο πλάνο 5ετίας να βγάζει 10Μ. Εάν σας έρθει ένα τέτοιο project, έχετε εσείς τη δυνατότητα να το υποστηρίξετε, για να μπορέσει να φτάσει εκεί; Το λέω, διότι εγώ πηγαίνοντας σε μια VC δεν έχω στο μυαλό μου να πάρω μόνο χρήματα, ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια (το οποίο πολλοί αγνοούν και βλέπουν μόνο τα χρήματα της επένδυσης), είναι η βοήθεια την οποία μπορεί να προσφέρει ο επενδυτής, έτσι ώστε με μια κοινή προσπάθεια η εταιρεία να απογειωθεί και να μπορέσει να αγγίξει το στόχο των 10Μ και να αντιμετωπίσει ισχυρά τη δύσκολη αγορά του εξωτερικού.

  22. Ο/Η alexandros λέει:

    Κάτι που ξέχασα να αναφέρω, είναι ότι δεν περίμενα να δω σχόλιο σας εδώ και ο μόνος λόγος είναι ότι δε μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια οι Έλληνες VC's. Εύχομαι τα πράγματα να αλλάζουν σιγά σιγά προς το καλύτερο...

    ΥΓ. Ένα μπράβο στο Δημήτρη για το ποστ γενικά και που μας έδωσε τη δυνατότητα να αναλύσουμε το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο συζητήθηκε και από αρκετό κόσμο.

  23. Ο/Η Aristos Doxiadis λέει:

    Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαι Ελληνας VC, αλλά πρώην VC, γιατί όπως εξήγησα η Notos έπαψε να βλέπει early stage projects πριν μερικά χρόνια. Σε μερικούς η απόφαση αυτή φαίνεται στενοκέφαλη, αλλά σε εμάς που χειριζόμαστε χρήματα επενδυτών με συγκεκριμένο mandate ήταν σχεδόν υποχρεωτική, και εγώ προσωπικά την πήρα με πόνο ψυχής. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο ελπιδοφόρο σε αυτή τη χώρα από το κοινό του opencoffee.

    Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, είναι στη καλύτερη επικοινωνία των δυό πλευρών, που λέει ο hitman. Και να μεταφέρω όποιες γνώσεις και εμπειρίες έχω σε αυτούς με την όρεξη και τις ιδέες, που όμως καμμιά φορά δεν βλέπουν τις ελλείψεις τους, ή δεν μπορούν να επιλέξουν τα επόμενα βήματα.

    Ο Στέφανος έχει απόλυτο δίκιο για τις μη τυπικές περιπτώσεις, γιατί αυτές θα βγάλουν την υπεραξία. Είναι προφανές ότι ο VC πρέπει να κατανοήσει αν έχει απέναντι του κάτι τέτοιο. Αλλά και ο entrepreneur πρέπει πρώτα να καταλάβει ο ίδιος αν η δική του περίπτωση είναι διαφορετική. Η εμπειρία μου λέει ότι συνήθως ακολουθούν την πεπατημένη, το trend της στιγμής. Είναι καλό να βρίσκεσαι σε ανερχόμενο κλάδο, αλλά τα εξαιρετικά returns θα έρθουν μόνο από το εξαιρετικό execution ή/και το ειδικό angle.

    Για την ερώτηση του Αλέξανδρου: μια καινοτομία που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά μπορεί να στηριχτεί από ελληνικά VC; Ναι και όχι. Μπρούν να σας στηρίξουν σε θέματα οργάνωσης, corporate structuring, λογιστηρίου, προσλήψεων, κτλ -- δηλαδή αυτά που είναι generic προβλήματα των μικρών εταιριών, ανεξάρτητα από κλάδο. Μην τα υποτιμάτε αυτά, ιδίως στην Ελλάδα.

    Αλλά δύσκολα θα βρείτε εδώ τις ειδικές γνώσεις που χρειάστηκαν, πχ, για να προβλέψει κάποιος την επιτυχία του skype. Ιδιαίτερα σημαντικό για να καθιερωθεί η καινοτομία είναι το εξειδικευμένο networking σε key players ανά τον κόσμο. Αυτό δυστυχώς μόνο οι διεθνείς VC το έχουν. Οι καλοί έλληνες το έχουν έμμεσα, μέσω συνεργασιών με ξένους.

    Ο Στέφανος ελπίζει οτι οι διεθνείς θα αρχίσουν να επενδύουν σε ελληνικά start-ups. Και εγώ, αλλά είναι δύσκολο. Ενα γνωστό ρητό των VC παλιότερα ήταν: Don't invest in a company more than two hours drive away -- γιατί ιδίως τα early stage χρειάζονται στενή παρακολούθηση. Η τεχνολογία ελπίζω οτι έχει καταστήσει την από μακριά παρακολούθηση πιο εύκολη. Είναι αρκετό αυτό για να πείσει έναν επενδυτή απο το Mountain View να επενδύσει στην Πάτρα; Θα δούμε.

    Τελειώνω με το quote of the day που έβγαλε σήμερα το gmail μου:
    Richard Dawkins - "By all means let's be open-minded, but not so open-minded that our brains drop out."

  24. Ο/Η Στέφανος λέει:

    "Ο Στέφανος ελπίζει οτι οι διεθνείς θα αρχίσουν να επενδύουν σε ελληνικά start-ups."

    Μπορεί να το ελπίζω, αλλά δεν το πιστεύω αυτό. Μόλις δουν κάτι καλό η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι σε πόσες βδομάδες (ή μέρες) μπορεί η ομάδα να κάνει relocate. Αν η ομάδα δεν θέλει, αλλά εξακολουθεί ο VC να πιστεύει ότι υπάρχει κάτι εξαιρετικό, η επόμενη ερώτηση είναι αν μπορεί η ομάδα να σπάσει στα δύο, πχ το management να κάνει relocate και το development να μείνει Ελλάδα. Αν ούτε αυτό γίνεται, κοιτάνε κάποια μορφή συνεργασίας με κάποια εταιρία από το portfolio τους. Δεν είμαστε Ινδία ή Ισραήλ για να έχουν ανοίξει γραφεία τους εδώ και να έχουν partners τους να παρακολουθούν local εταιρίες...

  25. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους,

    Καταρχάς κ. Δοξιάδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στη συζήτηση, πραγματικά αυτή η κίνηση σας προάγει τον διάλογο σε ένα νέο επίπεδο δίνοντας μας την δυνατότητα να έχουμε ουσιαστική συνομιλία με έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει την επιχειρηματικότητα "από την άλλη πλευρά".

    Θα συμφωνήσω πως δεν χρειάζονται 100χιλ χρήστες για να υπάρξει σημαντική κερδοφορία για μια επιχείρηση. Ειδικά τα social networks τα οποία είναι η απόλυτη μόδα της 5ετιας που διανύουμε έχουμε δυσανάλογη σχέση μοναδικών χρηστών και pageviews, με τα τελευταία να είναι ουσιαστικά το μέτρο το οποίο θα πρέπει να ελέγξει κάποιος για να δει τα περιθώριο κερδοφορία από banner ads. Ένα social network με 80.000 επισκέπτες είναι δυνατό να έχει 400χιλ pageviews, αριθμός ο οποίος φέρνει μερικά καλά χρήματα, με τις ανάλογες διαφημιστικές συμφωνίες φυσικά.

    Για το αν θα επενδύσουν σοβαρά ξένες επενδυτικές στην Ελλάδα, νομίζω πως η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Κύριε Δοξιάδη, έχετε δίκιο πως είναι απαραίτητο, ειδικά για τις early stage, να έχουν ίσως και καθημερινή επικοινωνία με την VC τους. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση μηδενισμού των αποστάσεων, με τα αρνητικά της και αυτή, ωστόσο οι μεγάλες επενδυτικές εταιρίες διαθέτουν γραφεία τουλάχιστον στο Λονδίνο, με μερικές ακόμα -όπως η Sequoia και η Stage One- να έχουν γραφεία και στο Ισραήλ. Συνεπώς δεν είναι ίσως ανάγκη να πειστεί κάποιος από το Mountain View να επενδύσει. Προφανώς τα πράγματα θα είναι περισσότερο εύκολα για όλους εάν μαζί με τα κεφάλαια αποφασίσουν να ανοίξουν και γραφείο στον ελληνικό χώρο. (Το οποίο προφανώς θα εξυπηρετεί τις επενδύσεις σε όλα τα Βαλκάνια, τη Τουρκιά και τη χώρα μας)

    Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως αυτή την στιγμή η επικοινωνία μεταξύ νέων επιχειρηματιών και επενδυτών είναι ότι καλύτερο μπορούμε να ζητήσουμε, και να έχουμε, για τις δύο πλευρές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κάθε πλευρά να μάθει πως σκέφτεται και χειρίζεται τις καταστάσεις η άλλη άκρη του τραπεζιού, ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες δίχως προηγούμενη σχέση με κάποιο επενδυτή, έτσι ώστε να μπορέσουν αμφότεροι να εξελιχθούν και να "πλησιάσουν" περισσότερο ο ένας τον άλλο.

  26. το είχα προτείνει και στο Γιώργο Τζ. του opencoffee και στην Δέσποινα Μπ. του Girlg Geek και στον Βασίλη Τρ. των youngleaders και το ξαναλέω ανοιχτά και προσφέρω τον χρόνο μου και τις γνώσεις μου και τις επαφές μου παγκοσμίως αφιλοκερδώς.

    αυτό που μας λείπει ειναι καλό collaboration result. παρουσιάζουμε συζήτάμε και ειναι θέμα τύχης αν μας δούν και αν συζητήσουμε με τον άνθρωπο κλειδί της μέρα της παρουσίασης ή αν καποιος μας αναφέρει αργότερα και να μας θυμάται.

    προτείνω

    μιά επιτροπή ειδικών και έμπειρων στελεχών (3-4 άτομα 1 vc 1 marketing 1 technology expert 1 οικονομικός 1 pr/διαφημιστής/media buyer) από διάφορες πιάτσες να προτείνουν σύντομα χειροπιαστές λύσεις και γνωριμίες ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ καθε φορά που γίνεται μια παρουσίαση ιδέας.

    ένα xfactor δηλαδή χωρίς βαθμολογία να φτιάξουμε ;)

    δεν με νοιάζει αν θα μας θεωρήσουν κριτές/ελιτ ή θα υπάρχει γκρίνια με νοιάζει να ειπωθούν 2-3 κουβέντες ουσιαστικές ώστε η ιδέα να παει ένα βήμα πιο περα και να βοηθήσουμε το startup όπως και να μαθαίνουν όλοι οι αλλοι.

    αν θέλετε και ένα κοινό site που εκθέτει τις ιδέες για παραπομπη αργότερα μαζί με καποια οικονομικά στοιχεία τους για reference. και αν θέλετε να κατατίθενται εκεί οι ιδέες απο πριν την παρουσίασή τους

    πχ η φανταστείτε η επιτροπή να προτείνει λύσεις τύπου : εσύ ειναι καλό να παρεις το τάδε open source για να λυσεις το infrastructure κενό σου ή να μειώσει το κόστος ή σου λειπει κανάλι διανομής μίλα με τον τάδε εδω μέσα ή σου λειπει εμπορική εκπροσώπηση μίλα με το τάδε ή η ιδέα σου πάιζει ήδη και κολάει εκεί αλλαξε αυτό ή στείλε μας άμεσα το BP σου να το σπρώξουμε σε 5 VC εδώ και εξω ή έχεις θέμα νομικό μίλα με τους τάδε δικηγόρους που ειναι εδώ μέσα κτλ

    πχ αν θυμάστε στο προτελευταίο open ο Γιώργος απο google σε 3 λέξεις προτεινε στον τύπο με το οικολογικό concept (δεν θυμάμαι τώρα πως το έλεγαν) ΑΚΡΙΒΩΣ τι να κανει και απο που να αρχίσει για να έχει άμεσα δουλεια η επιχειρησή του να αυξήσει την αξία του και να προσελκήσει επενδυτές και να λύσει το distribution του στο οποίο έιχε θέμα.

    κάτι τέτοιο πρακτικό μας λειπει

    η στην Δέσποινα παρουσίασε η τύπισα το look4studies που ειναι έτοιμο business και βγάζει ήδη λεφτάκια και θέλει απλώς καθοδήγηση και το κατάλληλο σπρωξιμο γιατι η κοπέλα που το τρέχει το έφτασε επιτυχώς ώς ένα σημειο αλλα θέλει το μετά για να μην μεινει στον δρόμο και δεν το ξέρει και ΔΕΝ χρειάζεται και επενδυτή αυτοχρηματοδοτείται..

    η ξέρω αλλα 2-3 startups multimilion business που βρισκονται στην ελλαδα και κάθονται γιατι δεν έχουν καθοδήγηση και δεν έχουν γνωριμίες ή λεφτά για να την βρουν! πχ δείτε το http://www.solobuild.com και θα καταλάβετε...

    αν πραγματικά θέλουμε ουσία αυτο μας λειπει γιατι απο καφέδες και συναντήσεις και blogs post και twitting έχουμε και απο ιδέες επισης.

  27. Ο/Η alexandros λέει:

    {seesmic_video:{"url_thumbnail":{"value":"http://t.seesmic.com/thumbnail/Ko2X69SOWE_th1.jpg"}"title":{"value":" "}"videoUri":{"value":"http://www.seesmic.com/video/54YC7VcuZm"}}}

  28. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    {seesmic_video:{"url_thumbnail":{"value":"http://t.seesmic.com/thumbnail/8ebCJzcbLA_th1.jpg"}"title":{"value":" "}"videoUri":{"value":"http://www.seesmic.com/video/HkGCE1N8mR"}}}

  29. [...] πεπειραμένου επενδυτή, έχει ήδη προκαλέσει αρκετή συζήτηση. Και η έκταση της συζήτησης αυτής είναι μάλλον ευθέως [...]

  30. Ο/Η George λέει:

    plus στην ιδέα του Αποστόλη Αϊβαλή για την δημιουργία επιτροπής έμπειρων , η οποία θα βοηθήσει στην εμβάθυνση των συζητήσεων που γίνονται στο opencoffee και σε περισσότερο χειροπιαστές λύσεις - προτάσεις όπως αναφέρει ο ίδιος

  31. [...] Ο Αποστόλης Αϊβαλής έχει διατυπώσει μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα ιδέα για [...]

  32. Ο/Η Johnyzar λέει:

    Πολύ καλό το γεγονός ότι έχουμε τόσες σοβαρές απόψεις. Μ'αρέσει. Αλλά αυτό που πραγματικά θα άξιζε πραγματικά, θα ήταν να στηθεί ένα σοβαρό team (Business dev, web dev, marketing, sales etc) και να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω σε μια ιδέα μέχρι και να της δώσουν ζωή. Μιλάμε για Internet Start ups δλδ σχεδόν μηδενικό κόστος και τεράστιο potential. Να καταθέσει ο καθένας τον προσωπικό του χρόνο(έστω και απογεύματά ή WeekEnds) για το Dev και την ανάπτυξη, να χρησιμοποιηθούν φθηνές Viral τεχνικές για Marketing, Networking και στήριξη μέσω OC. Σκοπός θα είναι σε ένα χρόνο να θεωρείτε επιτυχημένη η προσπάθεια. Επιτυχημένη σημαίνει να βγάζει κάποια χρήματα και να πληρεί τα κριτήρια για VC Funding. Μια βαρβάτη επιτυχία χρειάζετε για να αλλάξουν όλα αυτά που συζητάμε σήμερα.
    Να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω το ASW και να θυμόμαστε πάντα αυτό που είχε πει ο Calacanis: Μην φοβάστε τπτ, είστε στον πάτο μόνο προς τα πάνω μπορείτε να πάτε, δημιουργείστε συνέργειες και συνεργαστείτε μεταξύ σας. Για μένα αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί πρώτο και στην συνέχεια όπου μυρίζει χρήμα θα έρθουν και τα τσακάλια... Έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός. Απλά!

    Σε μια τέτοια ενέργεια όποιος θέλει ακολουθεί...
    My 2 cents...

  33. Ο/Η kastorinis λέει:

    Θεωρώ ότι ο Δοξιάδης είπε κάποια πράγματα πολυ καλά αν και δεν μας άρεσαν και αυτό που πέτυχε είναι να δημιουργήσει ένα ρεύμα. Τίποτα δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί μία φόρμα ενεργιών διότι αυτό σημαίνει ότι κάνουμε πλήρη αντιγραφη ενός άλλου project.

    Αυτό που έιναι σίγουρα απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί ένα πόλος συνεργασίας-εργασίας που ο αριθμός των ατόμων θα ξεπερνάει τον μέσο όρο των δύο ατόμων.

    Για αυτό όποιος έχει μία καλή ιδέα έχω να του προσφέρω και εγώ μία. Αλλά σίγουρα όλο και περισσότεροι θα προσφέρουμε κάτι καλύτερο. Για αυτό ας ξεκολλήσουμε από την μιζέρια....