Η ιστορία του Steve Jobs

Ο Steve Jobs, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχίας της Apple, αυτός που κατάφερε να συνδυάσει το design με την τεχνολογία. Ο δημιουργός του iMac, του iPod, του iPhone και πολλών άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων που άλλαξαν την ιστορία των υπολογιστών και των gadgets. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο άνθρωπος; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Steve γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο San Francisco, όπου και υιοθετήθηκε από τους Paul και Clara Jobs στη Santa Clara της Καλιφόρνιας. Πήγε σχολείο στο Cupertino Junior High School και στο Homestead High School, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στη γνωστή πλέον εταιρεία Hewlett-Packard στο Palo Alto της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια δούλεψε εκεί το καλοκαίρι μαζί με τον Steve Wozniak. Το 1972 όταν αποφοίτησε από το σχολείο αποφάσισε να πάει να σπουδάσει στο Reed College στο Portland του Όρεγκον, το οποίο είναι ένα φημισμένο πανεπιστήμιο καλών τεχνών.

Το Φθινόπωρο του 1974 επέστρεψε στη Καλιφόρνια όπου και άρχισε να πηγαίνει στις συνεδριάσεις του Homebrew Computer Club μαζί με τον Steve Wozniak. Παράλληλα άρχισε να δουλεύει ως τεχνικός στην Atari με σκοπό την αποταμίευση χρημάτων για ένα ταξίδι στην Ινδία μαζί με έναν φίλο του από το Reed College, τον Daniel Kottke που στη συνέχεια έγινε και ο πρώτος υπάλληλος της Apple, έχοντας φιλοσοφικές ανησυχίες. Επιστρέφοντας από την Ινδία ο Steve ήταν ένας άλλος άνθρωπος (είχε ξυρισμένο κεφάλι και φορούσε ινδικά ρούχα ενώ παράλληλα αισθανότανε ότι οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονταν τον τρόπο σκέψης του. Την ίδια περίοδο ξαναγύρισε στην παλιά του δουλειά στην Atari όπου και ανέλαβε ένα project μαζί με τον Wozniak, καθώς του ίδιου του έλειπε η τεχνική κατάρτιση, στο οποίο έπρεπε να φτιάξουν ένα νέο chip.

Φεύγοντας από την Atari, το 1976 ξεκίνησε μία νέα εποχή για τον Steve και τον Wozniak καθώς ήταν η χρονιά που ίδρυσαν την Apple (Apple Computer Inc) σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Λος Άλτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με την βοήθεια του επενδυτή και εκατομμυριούχου A.C. "Mike" Markkula. Ο Steve και ο Wozniak γνωρίστηκαν το 1971, όταν ο Steve δούλεψε ένα καλοκαίρι στην Hewlett-Packard, μέσω ενός κοινού τους φίλου, τον Bill Fernandez. Όταν ο Bill σύστησε τον τότε 16χρονο Steve στον 21χρονο Wozniak, ο Jobs κατάφερε να του κεντρίσει το ενδιαφέρον με τις ιδέες του για του ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πως θα μπορούσαν να τους πουλήσουν.

Σκοπός της ίδρυσης της Apple και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Wozniak, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρίας. Η Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Dan Bricklin, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου, το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή. Δεδομένου του ότι η Apple άκμαζε εκείνη την περίοδο, ο Jobs θεώρησε αναγκαία την πρόσληψη ενός πεπειραμένου ανώτερου υπαλλήλου, ο οποίος θα τους βοηθούσε στην διαχείριση και στην επέκταση της εταιρείας. Για αυτόν τον λόγο πλησίασε και δελέασε τον John Sculley, πρόεδρο της Pepsi-Cola εκείνη την περίοδο, λέγοντας του τα εξής λόγια:

"Do you want to spend the rest of your life selling sugared water to children, or do you want a chance to change the world?"

Με αυτά τα λόγια τον έπεισε και ανέλαβε CEO της Apple από το 1983. Παράλληλα την ίδια χρονιά η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή Lisa, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα $10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρήσεις. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh, τον υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την επαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Παρόλα αυτά και ενώ ο Steve ήταν ένας χαρισματικός διευθυντής, ο σκληρός τρόπος διαχείρισης καθώς και κάποιες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων το 1984 καθώς και ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών να κορυφώνεται το 1985 με τον John Sculley, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να "εξορίσει" τον Steve και να τον κάνει να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Ήταν το τέλος του; Μάλλον όχι, καθώς όπως είπαμε ήταν ένα ιδιαίτερα έξυπνο και χαρισματικό άτομο, ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων. Με το που έφυγε από την Apple ίδρυσε την NeXT (NeXT Computer Inc), μια εταιρία που αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παρότι αποτυχημένοι εμπορικά, λόγω του υψηλού κόστους των μηχανημάτων, η εταιρεία συνέχισε να προσπαθεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90. Πλέον είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς τομείς όπου μπορούσαν να αντέξουν το κόστος αλλά και αφετέρου λόγω των καινοτόμων και πειραματικών νέων τεχνολογιών που ενσωμάτωναν στα συστήματα τους όπως ο πυρήνας Mach, το digital signal processor chip, τις θύρες Ethernet κ.α. Ακόμα η NeXT δημιούργησε το λειτουργικό NeXTSTEP, που αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X το 1996, όταν και αγοράστηκε από την Apple.

Εδώ να κάνω μία μικρή παρένθεση και να προσθέσω ότι ο Steve Jobs το 1986 αγόρασε την The Graphics Group που στη συνέχεια μετονομάστηκε PIXAR, η οποία άνηκε στην Lucasfilm computer graphics division, της εταιρεία που είχε βγάλει τις ταινίες Star Wars. Η PIXAR γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών, όπου σε συνεργασία με την Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη τη ταινία Toy Story, μία ταινία που την έκανε γνωστή ως εταιρεία και απέφερε μεγάλα κέρδη στον Steve Jobs.
Τώρα ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο για να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία της Apple από όταν έφυγε ο Steve μέχρι και τα τέλη του 1996. Μεταξύ του 1985 και του 1992 η Apple κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με γραφικό περιβάλλον. Οι υπολογιστές Macintosh αποτελούσαν μηχανήματα υψηλής ποιότητος και τιμής και ήταν ταυτόχρονα πολύ εύχρηστα. Το 1992 η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστών PowerPC σε συνεργασία με τις εταιρίες Motorola και IBM. Ωστόσο τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρίας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά (παρωχημένο λειτουργικό σύστημα, έλλειψη στρατηγικών στόχων, αυξημένος ανταγωνισμός και απώλεια εσόδων) όσο και διοικητικά/πολιτικά (διαφωνίες μεταξύ στελεχών, αδυναμία λήψης βασικών αποφάσεων) έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996.Τότε ήταν που η Apple ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την NeXT για $429 εκατομμύρια σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νέο Mac OS. Τελικά μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις η Apple αγόρασε την ΝeXT τον Φεβρουάριο του 1997. Λίγο αργότερα ο Steve Jobs επέστρεψε στην εταιρία ως προσωρινός CEO.
Η επιστροφή του Steve στην Apple θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα τη κατάργηση του Apple Newton,του Cyberdog και του OpenDoc, την συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης $100 εκ. από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple γίνεται ξανά κερδοφόρα. Εκείνη η εποχή ήταν μία περίοδος τρόμου για τους εργαζομένους της Apple, καθώς όλοι φοβόντουσαν ότι θα χάσουν την δουλειά τους.

Από το 1998 μέχρι σήμερα η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας. Υπό τη καθοδήγηση τόσο του Steve Jobs, όσο και των ομάδων που δημιούργησε (και εν μέρει έφερε μαζί του από τη ΝeXT) η Apple προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο των υπολογιστών της όσο και του λογισμικού της. To 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα. Το 2000 στο Macworld Expo ο Steve Jobs ανακοίνωσε και επίσημα πλέον τον τίτλο του ως μόνιμος CEO της Apple. Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το MacOS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001 ο Jobs έκανε μία ιδιαίτερα σημαντική επιχειρηματικά κίνηση στον χώρο της μουσικής. Αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Internet και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS). Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Intel προς έκπληξη πολλών και την εγκατάλειψη της πλατφόρμας PowerPC με αιτιολογία την αργή πρόοδο εξέλιξης των επεξεργαστών από την IBM. Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel (Macbook Pro)• τον ακολούθησαν νεώτερες εκδόσεις για όλες τις σειρές προϊόντων υπολογιστών της εταιρίας και τον Αύγουστο του 2006, όλοι οι υπολογιστές της Apple ήταν βασισμένοι σε επεξεργαστές της Intel, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρία. Τέλος παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Steve Jobs, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Λίγα λόγια και για την προσωπική ζωή του Steve Jobs.

Ο Steve είναι παντρεμένος με την Laurene Powell και μαζί έχουν 3 παιδιά. Ο Steve έχει ακόμα μία κόρη, την Lisa Brennan-Jobs, η οποία γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1978 από την Chrisann Brennan, μία πρώην κοπέλα του Jobs. Στην αρχή η κοπέλα ανατράφηκε από τη μητέρα μόνο, καθώς ο Steve είχε αρνηθεί την πατρότητα λέγοντας πως είναι στείρος. Αργότερα όμως αναγνώρισε την Lisa , δίνοντας το όνομα της μάλιστα στον υπολογιστή Lisa που δημιούργησε η Apple το 1984. Ο Jobs από το 2004 πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και σήμερα τα ξημερώματα όπως ήδη θα ξέρετε ο Steve ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το τιμόνι της Apple για έξι μήνες με σκοπό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας. Περαστικά και καλή τύχη Steve, θα χαρούμε να σε δούμε ξανά υγιή και δυνατό με μία νέα δημιουργία.

Πηγές:

# http://el.wikipedia.org/wiki/Apple
# http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%B2_%CE%A4%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%82
# http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs#cite_note-sjfortune-12
# http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs
# http://en.wikipedia.org/wiki/Reed_College
# http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Markkula
# Caddes, Carolyn (1986). Portraits of Success: Impressions of Silicon Valley Pioneers. Tioga Publishing Co.. ISBN 0-935382-56-9.
# Cringely, Robert X (1996). Accidental Empires. HarperBusiness. ISBN 0-88730-855-4.
# Denning, Peter J. & Frenkel, Karen A. (1989). A Conversation with Steve Jobs. Comm. ACM. Vol. 32, No. 4, pp. 437-443.
# Deutschman, Alan (2001). The Second Coming of Steve Jobs. Broadway. ISBN 0-7679-0433-8.
# Freiberger, Paul & Swaine, Michael (1999). Fire in the Valley: The Making of The Personal Computer. McGraw-Hill Trade. ISBN 0-07-135892-7.
# Hertzfeld, Andy (2004). Revolution in the Valley. O'Reilly Books. ISBN 0-596-00719-1.
# Kahney, Leander (2004). The Cult of Mac. No Starch Press. ISBN 1-886411-83-2.
# Levy, Steven (1984). Hackers: Heroes of the Computer Revolution. Anchor Press, Doubleday. ISBN 0-385-19195-2.
# Levy, Steven (1994). Insanely Great: The Life and Times of Macintosh, the Computer that Changed Everything. Penguin Books. ISBN 0-670-85244-9.
# Malone, Michael S. (1999). Infinite Loop. Aurum Press. ISBN 1-85410-638-4. Bantam Doubleday Dell. ISBN 0-385-48684-7.
# Markoff, John (2005). What the Dormouse Said: How the 60s Counterculture Shaped the Personal Computer Industry. New York: Viking. ISBN 0-670-03382-0.
# Simon, William L. & Young, Jeffrey S. (2005). iCon: Steve Jobs, The Greatest Second Act in the History of Business. John Wiley & Sons. ISBN 0-471-72083-6.
# Stross, Randall E. (1993). Steve Jobs and The NeXT Big Thing. Atheneum Books. ISBN 0-689-12135-0.
# Slater, Robert (1987). Portraits in Silicon. MIT Press. ISBN 0-262-19262-4. Chapter 28
# Young, Jeffrey S. (1988). Steve Jobs: The Journey is the Reward. Scott, Foresman & Co.. ISBN 0-673-18864-7.
# Wozniak, Steve (2006). iWoz Computer Geek to Cult Icon: How I invented the personal computer, co-founded Apple and had fun doing it. W. W. Norton & Co.. ISBN 0-393-06143-4.

# Βιβλίο "Apple Confidential. The real story of Apple Computer, Inc by Owen W.Linznayer" ISBN-13: 978-1886411289
# Περιοδικό The Economist τεύχος 9-15 Ιουνίου 2007. Άρθρο "Apple and the art of innovation".

Σχολιάστε >
38 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.