Mini Συνέντευξη: Γιώργος Πορτοκάλογλου (Linux Team Λάρισας)

Γιώργος Πορτοκάλογλου

Ο Γιώργος Πορτοκάλογλου ήταν υπεύθυνος για την διοργάνωση του Fosscomm 2009 στο ΑΤΕΙ Λάρισας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Το www.away.gr κάθισε μαζί του για λίγη ώρα και συζήτησε διάφορα θέματα για το Fosscomm και την οργάνωση του.

Λοιπόν Γιώργο, ξεκινώντας την κουβέντα μας, θα μπορούσες να μας πεις δύο λόγια για εσένα αλλά και για το Fosscomm;

Είμαι από Αθήνα. Σπουδάζω στο τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΑΤΕΙ Λάρισας. Οσον αφορά το ΕΛΛΑΚ, ασχολούμαι με την προώθηση του μέσω του Linux Team ΑΤΕΙ Λάρισας, που δημιουργήσαμε μαζί με τους Βασιλάκο Γεώργιο και Κεφαλλώνιτη Φοίβο πριν από δύο χρόνια.

Το Fosscomm είναι ένα συνέδριο κοινοτήτων/συλλόγων/ομάδων που ασχολούνται με το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) στη χώρα μας. Στην ουσία θα λέγαμε ότι είναι μια πανελλήνια συνάντηση ανθρώπων που θέλουν να δουν το ΕΛΛΑΚ να προοδεύει και στην Ελλάδα. Φέτος έγινε στο ΑΤΕΙ Λάρισας και είχαμε τη χαρά να το αναλάβουμε εμείς.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος ενός τέτοιου Συνεδρίου και σε τι άτομα απευθύνεται;

Ο απώτερος στόχος του, είναι να γνωριστούν οι κοινότητες μεταξύ τους, να παρουσιάσουν το έργο τους και να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας. Απευθύνεται, εκτός από τις κοινότητες, και σε όλα τα άτομα που ενδιαφέρονται για το Ελεύθερο Λογισμικό, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ποιες κοινότητες έκαναν την εμφάνιση τους στο φετινό Συνέδριο;

Αρκετές κοινότητες έδωσαν και φέτος το παρών αν και σίγουρα θα θέλαμε να δούμε ακόμα περισσότερες. Συγκεκριμένα παρευρέθησαν εκπρόσωποι από:
* Linux Team ΑΤΕΙ Λάρισας
* Hellug
* Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛΛΑΚ)
* Debian
* Gentoo
* Ubuntu-gr
* Fedora
* TheLUG
* Σύλλογος Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Χανίων
* Κυπριακή Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Linux
* Σχολή Ικάρων
* Transifex
* Android Greek Community
* Unipi
* FreeBSD Project
* Foss Ntua
* Ilug
* Serlug
* Klug

Ελπίζω να μη ξέχασα κάποια κοινότητα :-)

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας ή με κάποια ανερχόμενη κοινότητα, όσο αφορά την υποστήριξη φορών όπως το ΑΤΕΙ Λάρισας και την διοργάνωση events όπως το Fosscomm;

Για να πραγματοποιηθεί ένα event της κλίμακας του Fosscomm, σίγουρα χρειάζεται αμέριστη βοήθεια από τους τοπικούς φορείς. Στη δικιά μας περίπτωση, το ΑΤΕΙ Λάρισας στήριξε τη διοργάνωση του 2ου Fosscomm με κάθε δυνατό τρόπο. Σε συζητήσεις με παιδιά από άλλες κοινότητες που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, διαπίστωσα με λύπη μου, ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη από ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, πράγμα που κάνει πολύ δύσκολο το έργο όσων προσπαθούν για το καλό της χώρας. Για αυτό λοιπόν η διοίκηση του ΑΤΕΙ Λάρισας, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχει στο έργο μας.

Όσον αφορά τη διοργάνωση, μιας και όλος ο κόσμος έδειξε πολύ ευχαριστημένος, θα ήθελα να μοιραστώ με τους επόμενους διοργανωτές, ότι για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα η κοινότητα να λειτουργεί καλά και να αποτελείται από άτομα με όρεξη, που έχουν μάθει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Όπως είναι τα μέλη του Linux Team ΑΤΕΙ Λάρισας. Επίσης η σκέψη μας ήταν στο τι θα θέλαμε εμείς να δούμε από μια άλλη οργανωτική επιτροπή, αν αποφασίζαμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο event. Έτσι φροντίσαμε να έχουμε ένα γεμάτο site που κάθε ενδιαφερόμενος, θα μπορεί να βρει πληροφορίες για ότι χρειαστεί.

Αυτό ήταν το 2o Συνέδριο Fosscomm, πιστεύεις πέτυχε του στόχους του;

Πιστεύω ότι πέτυχε τους στόχους του, μιας και το να γνωρίζεις κόσμο που ίσως μίλαγες μόνο σε forums, mailing lists και irc, δημιουργεί πολύ καλές βάσεις για συνεργασία. Ήδη μία από τις πολλές συζητήσεις που έγιναν στο Fosscomm, απέφερε καρπούς και η ελληνική λίστα αλληλογραφίας για τους χρήστες του Debian είναι γεγονός! Ελπίζω να πραγματοποιηθούν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου.

Εγώ ευχαριστώ . Μιας και για το Fosscomm συνεισφέρανε πολύ άνθρωποι, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλα τα παιδιά του Linux Team που έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό, τη διοίκηση του ΑΤΕΙ Λάρισας, το κέντρο δικτύου, και τους καθηγητές του ΑΤΕΙ.

Φωτογραφία από dimitris.glezos.com

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Mini Συνέντευξη: Γιώργος Πορτοκάλογλου (Linux Team Λάρισας)”

  1. Ο/Η wallpapers λέει:

    Title...

    This is my Excerpt...