H AMD μηδένισε και... ξαναρχίζει

bits_dirk_meyer

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τεχνολογία είχαμε διαπιστώσει την "κοιλιά", που έκανε η Advanced Micro Devices, η γνωστή AMD. Η μεγάλη εταιρία κατασκευής επεξεργαστών έβλεπε για πολύ καιρό την πλάτη της μεγάλης αντιπάλου Intel. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που βρισκόμασταν στα τελευταία στάδια... διχοτόμησης της εταιρίας, στην AMD που θα σχεδίαζε τους επεξεργαστές και στην GlobalFoundries, που θα αναλάμβανε την κατασκευή τους. Μια κίνηση που την βοήθησε ώστε να ελέγξει τις ζημιές της και να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Intel.

Η διόρθωση των σφαλμάτων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων, που είχαν οι επεξεργαστές της ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, όμως το ίδιο μεγάλο είναι και ένα νέο προϊόν, που πρόκειται να βγάλει στην αγορά και έχει την κωδική ονομασία Instabul. Τι είναι αυτό;

Μια απάντηση στους τετραπύρηνους επεξεργαστές της Intel, ένας επεξεργαστής που θα διαθέτει 6 πυρήνες! Ένα προϊόν που ο CEO της AMD, Dirk Meyer, συγκρίνει με το Opteron, που κυκλοφόρησε η εταιρία το 2004 και για δύο χρόνια την είχε φέρει σε θέση ισχύος απέναντι στην Intel, η οποία όμως κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα τα επόμενα δύο χρόνια. Το Instabul είναι ένα καλό προϊόν, πιθανόν να μην φέρει την εταιρία μπροστά από την Intel, όπως το Opteron, άλλα τι μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι η εταιρία που με το ζόρι έχει κάποια κέρδη (για την ακρίβεια δεν έχει τον τελευταίο καιρό) βρήκε την μυστική συνταγή προς την επιτυχία;

Ο Meyer δίνει τους παρακάτω λόγους: Πρώτον έχουμε την ίδια την AMD, που δουλεύει με ένα οικονομικό μοντέλο διαφορετικό από εκείνο του κατασκευαστή, και το οποίο είναι επιτυχημένο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τιμωρία της Intel, που πρέπει να πληρώσει ένα υπέρογκο πρόστιμο. Πέρα από αυτό η AMD πλέον θεωρεί την αγορά πιο ανοιχτή, αφού οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν χωρίς τις παρεμβάσεις της Intel. 

Ωστόσο η μυστικότητα που υπάρχει γύρω από τα προϊόντα, τα οποία θα ωθήσουν την AMD, αφήνει τους ειδικούς σκεπτικούς. Ο Dirk Meyer λέει πως η εταιρία κρατά τα σχέδια της μυστικά για να αποφύγει την αντιγραφή από την Intel. Οι κακές γλώσσες όμως μιλάνε για "πολλά λόγια", λίγα από τα οποία θα γίνουν πράξη.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.