Αργή η διάδοση του Blu-ray

bluray

Αλήθεια πόσοι από εσάς έχετε κατάλληλο player και χρησιμοποιείτε Blu-ray; Βάζω στοίχημα πως λίγοι και οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουν σε ειδικές περιπτώσεις, αφού προτιμούν το παλιό και κλασσικό DVD. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, άλλα παγκοσμίως και είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Sony. Γιατί ναι μεν το format της επικράτησε του HD-DVD άλλα η διάδοση του στους καταναλωτές είναι πολύ πιο αργή, απ' όσο θα περίμεναν.

Η κυκλοφορία του Blu-ray συμβάδιζε χρονικά με εκείνη των HD τηλεοράσεων, και λογικά θα περίμενε κανείς οι πωλήσεις τους να είναι ανάλογες. Αντιθέτως παρά την επιτυχία που γνωρίζουν οι τηλεοράσεις, το Blu-ray δεν την ακολουθεί. Χαρακτηριστικά οι πωλήσεις HD τηλεοράσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε την τελευταία χρονιά από το 35% στο 42%, ενώ αντίθετα οι οδηγοί Blu-ray μένουν στάσιμοι στο 7%, με ένα 9% να έχει το Playstation 3, το οποίο έχει ενσωματωμένο οδηγό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πολλοί θα χρησιμοποιούσαν σαν πρώτο λόγο την τιμή του format, που είναι υψηλή. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, αφού ναι μεν οι τιμές συγκριτικά με το DVD, είναι υψηλότερες, άλλα το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει αρκετά. Ενδεικτικά η τιμή ενός Blu-ray player σε μεγάλο ελληνικό κατάστημα είναι στα 270 περίπου 199 ευρώ.

Ωστόσο παρατηρούμε ότι έχουν αυξηθεί και οι high definition προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών ή των συνδρομητικών καναλιών. Άρα οι καταναλωτές προτιμούν την αγορά τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, περισσότερο για να μπορούν να βλέπουν τέτοιου είδους προγράμματα, παρά για ταινίες.

Το αν θα καταφέρει τελικά το format της Sony να βρει τον δρόμο του στην αγορά θα φανεί...

[via]

Σχολιάστε >
6 σχόλια
|
Κατηγορίες:

6 απαντήσεις στο “Αργή η διάδοση του Blu-ray”

  1. Ο/Η John λέει:

    Και 270 ευρώ σας φαίνονται λίγα ε; Συγκρίνεται με το DVD Player που έχει 30 ευρώ; Δεν λέω μπορεί ένα DVD Player των 30 ευρώ να μην έχει την άριστη ποιότητα εικόνας όμως δεν υπάρχει αντιστοίχως Blu Ray Player φθηνό και ας μην έχει την άριστη ποιότητα εικόνας, οπότε και σε καιρούς οικονομικής κρίσης μια χαρά είναι το DVD.

  2. Ο/Η Baz λέει:

    Όταν υπάρχουν τόσα καλά και φθηνά media players στην αγορά που παίζουν hi def υλικό τι να τα κάνεις τα blu ray.
    Ειδικά στην χώρα μας που οι διαθέσιμοι τίτλοι είναι ελάχιστοι.

  3. Ο/Η Anestis Chatzidiakos λέει:

    @John: Μόλις βρήκα ακόμα χαμηλότερη τιμή γι' αυτό μπορείς να δεις αλλαγμένο και το post. Αλλά ακόμα και τα 199 ευρώ είναι πάρα πολλά σε σχέση με το DVD. Θυμήσου όμως ότι φράση κλειδί στην καμπάνια προώθησης του PS3 από την Sony πριν 1-2 χρόνια, ήταν το "φθηνότερος Blu-ray player στην αγορά". Πλέον η κονσόλα αγγίζει τα 380 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από άλλους Blu-ray players, άρα καταλαβαίνεις πόσο έχει πέσει η τιμή.

    Η οικονομική κρίση άλλα και οι εναλλακτικές λύσεις, που αναφέρει ο Baz, είναι επίσης από τους λόγους για τους οποίους το format δεν τα πάει και τόσο καλά.

    Οι τίτλοι εν μέρει είναι ελάχιστοι λόγω της μικρής διάδοσης των players. Αν και οι players θα ήταν σίγουρα περισσότερο αν προσφέρονταν περισσότεροι τίτλοι. Νομίζω πως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος σε αυτό το σημείο.

  4. Ο/Η dimitris λέει:

    Νομιζω πως ο κοσμος εχει αρχισει να ειναι υποψιασμενος με τα προϊοντα τεχνολογιας. Ακομα και τα 200 ευρω ειναι αρκετα υψηλη για ενα palyer. To ιδιο πανω κατω εγινε και με τα dvd. Μπηκαν σε καθε σπιτι οταν η τιμη τους αρχισε να προσεγγιζει τα 100 ευρω και μαλιστα σε μια εποχη που το εναλλακτικο μεσο ηταν το βιντεο, οποτε και το dvd ηταν κατι επαναστατικα νεο. Τωρα δε δινει ευκολα τα χρηματα του, απο τη στιγμη που εχει ενα dvd το οποιο μπορει να τον διασκεδασει ικανοποιητικα. Χρειαζεται ταυτοχρονα πτωση της τιμης και πληθωρα τιτλων blue ray

  5. Ο/Η hyperspaced λέει:

    Δεν είμαι σίγουρος ακόμα και αν πήγαινε στα 100 ευρώ η τιμή του ότι θα είχε διάδοση. Το θέμα δεν είναι τόσο με την τιμή του player όσο με την ίδια τη λογική του πηγαίνω-νοικιάζω-επιστρέφω.

    Οι καιροί άλλαξαν. Το BluRay θα υπάρχει μόνο για τους σινεφίλ και τους homecinemaδες.
    Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο: από τη μία οι παλιοί που θέλουν ένα DVD και από την άλλη τα νέα παιδιά που θα προτιμούσαν να μπουν σε ένα online κατάστημα και να "κατεβάσουν" την ταινία τους.

  6. Ο/Η Ioannis Karavas λέει:

    Πιστεύω ότι η καθυστέρηση της διάδοσης είναι λόγω του τι σημαίνει το να γυρίσεις σε bluray. Όταν γυρίσαμε απο VHS σε DVD δεν χρειαζόταν να αγοράσουμε νέες τηλεοράσεις για να δούμε την διαφορά. Τώρα την στιγμή που για να δεις μεγάλη διαφορά χρειάζεσαι και τηλέοραση HD, λογικό δεν είναι οι καταναλωτές να το σκέφτονται;