To Flash εισβάλει στο iPhone παρά την θέληση της Apple

flash-iphone

Είναι πασιφανές ότι στην Apple δεν αρέσει το Flash και το ότι δεν παρέχει υποστήριξη για την εφαρμογή της Adobe στις συσκευές της είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος και για τους developers άλλα και τους χρήστες. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει φέτος ακόμα και χωρίς... τις ευλογίες της Apple, αφού η επόμενη έκδοση των εργαλείων ανάπτυξης της Adobe, το Creative Suite 5, που βρίσκεται σε private beta φάση θα περιέχει το Packager for iPhone, που θα μετατρέπει κάθε εφαρμογή flash σε iPhone εφαρμογή. 

Ένα από τα πιο δυνατά επιχειρήματα, που προβάλουν οι υποστηρικτές του Flash είναι ότι αποτελεί το de facto video standard για προβολή video στο internet (πχ YouTube). Οι χρήστες του iPhone για παράδειγμα, που θέλουν να δούνε κάποιο βίντεο θα πρέπει να ανοίξουν έναν Quicktime player ανεξάρτητα από τον browser, κάτι που είναι τουλάχιστον ενοχλητικό. Η Apple με την σειρά της απαντά ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι, για τους οποίους δεν προσθέτει το Flash στις συσκευές της: καταναλώνει μπαταρία, είναι αργό στα κινητά τηλέφωνα και με προβλήματα συμβατότητας. Για να έρθει η λιτή απάντηση της Adobe, που λέει ότι το Flash λειτουργεί άψογα στο Android.

Ωστόσο η άρνηση της Apple αποτελεί κυρίως μια κίνηση στρατηγικής, ώστε να "χωθεί" για τα καλά στους developers. Γιατί εκτός από video, το Flash είναι κι ένα καλό εργαλείο ανάπτυξης web εφαρμογών, που στα πλαίσια ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι αξιόλογες. Ελάχιστα την ενδιαφέρει ο έλεγχος των video και πως αυτά θα προβάλλονται στις συσκευτές της, άλλα αν θέλει να δημιουργήσει ένα iPhone SDK (Software Development Kit), που θα ελέγχει η ίδια, τότε μια αντίπαλη δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία θα μπλέκεται στα πόδια της είναι μάλλον ενοχλητική.

Φυσικά η κυκλοφορία του CS5 από την Adobe δεν συνεπάγεται ότι τα video θα παίζουν... ανενόχλητα στο iPhone. Όμως γύρω στα 2 εκατομμύρια developers θα μπορούν να δουλεύουν με τα εργαλεία της Adobe και να μετατρέπουν τις εφαρμογές τους σε iPhone apps σε ελάχιστο χρόνο. Αντίθετα οι iPhone Developers είναι περίπου 125000, οπότε τα δεδομένα αλλάζουν χωρίς να ξέρουμε ακόμη αν αυτό είναι καλό ή κακό. Το σίγουρο είναι ότι αν πιστεύαμε πως υπήρχαν πάρα, μα πάρα πολλές εφαρμογές για το iPhone, τώρα που το Flash μπαίνει στο παιχνίδι (επιτρέψτε μου την έκφραση) θα γίνεις χαμός!

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.