Η Google στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) ξεκίνησε έρευνα κατά της Google, μετά την καταγγελία για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που έκαναν τρεις Ευρωπαϊκές εταιρείες που ειδικεύονται στο Internet. Οι τρεις εταιρείες είναι το Ciao! του Bing, το Αγγλικό site Foundem και η Γαλλική νομική μηχανή αναζήτησης ejustice.fr. Οι τρεις εταιρείες πιστεύουν ότι η μηχανή αναζήτησης της Google δεν τους δίνει το rank που δικαιούνται. Μάλιστα, η Foundem ισχυρίζεται ότι της έχουν επιβληθεί κυρώσεις (search penalties) που κανονικά δίνονται σε sites που είναι υπεύθυνα για spam ή σε sites που προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κώδικα της Google.

Η Google πάντως, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ έδωσε και ορισμένες λεπτομέρειες για τις καταγγελίες. Ο γίγαντας της αναζήτησης εξηγεί ότι ενώ κάθε εταιρεία θέτει κάπως διαφορετικά τα πράγματα, τελικά όλες καταλήγουν στο ότι η Google κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά των search engines. Βέβαια, η Google το αρνείται αυτό λέγοντας το εξής:

“Προσπαθούμε πάντα να ακούμε προσεκτικά αν κάποιος έχει μία πραγματική ανησυχία και δουλεύουμε σκληρά για να βάλουμε τα ενδιαφέροντα των χρηστών μας πρώτα, ενώ προσπαθούσε να ανταγωνιζόμαστε με δίκαιους όρους τους ανταγωνιστές μας."

Η Google ακόμη επισήμανε, ότι το Ciao! του Bing ανήκει στην Microsoft και το Foundem ανήκει στον ICOMP, έναν οργανισμό που χρηματοδοτείται από το Redmond. Η συμμετοχή της Microsoft σε αυτές τις καταγγελίες είναι πραγματικά ειρωνική, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον αριθμό τον αντιμονοπωλιακών ερευνών που έχουν γίνει στην Microsoft τα τελευταία χρόνια. Πάντως η έρευνα που ξεκίνησε κατά της Google είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και τίποτα δε μπορεί να έρθει από αυτήν. Πάντως καλό θα ήταν η Google να ανησυχήσει λίγο, καθώς όπως γνωρίζουμε από παρόμοια περιστατικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μία τάση να ρίχνει απίστευτα πρόστιμα σε εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία και το Internet.

[via] [via]


Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Η Google στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”

  1. [...] Away αποφύγαμε να γράψουμε άμεσα την είδηση -ο Ανάργυρος έδωσε τη Δευτέρα μια αρκετά πλήρη καταγραφή της υπόθεσης-, [...]