Το ανοιχτό λογισμικό χειρότερο της πειρατείας;

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν σίγουρα πολύ άσχημη όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της πειρατίας και των πνευματικών δικαιωμάτων. Σα να μην έφταναν όλα, ο Andres Guadamuz (καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου) ανακάλυψε πριν μερικές ότι η "Διεθνής Συμμαχία Πνευματικών Δικαιωμάτων" (ένα group που συμπεριλαμβάνει οργανισμούς όπως η MPAA και η RIAA) ζήτησε να συμπεριληφθούν στην "Special 301 Watchlist" του US Trade Representative χώρες όπως η Ινδονησία και ο Καναδάς επειδή... προτρέπουν την χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Η παραπάνω λίστα είναι στην ουσία μια αναφορά που εξετάζει το κατά πόσο προφυλάσσονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όταν πέρυσι η κυβέρνηση της Ινδονησίας απευθύνθηκε στα επιμέρους υπουργεία της και σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις ενθαρύνοντας τη χρήση open source λογισμικού, η IIPA δήλωσε πως η Ινδονησία πρέπει να μπει στην Special 301 Watchlist διότι η κίνησή της αυτή αποδυναμώνει την βιομηχανία του λογισμικού και δεν προάγει σε καμία περίπτωση σεβασμό απέναντι στα πνευματικά δικαιώματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

"Η πολιτική της κυβέρνησης της Ινδονησίας φέρνει σε μειονεκτική θέση εταιρείες που δεν δημιουργούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, πολύ απλά αποδυναμώνει την βιομηχανία λογισμικού και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα αυτής σε βάθος χρόνου."

[via]

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.