Tελικά η Microsoft εξαγοράζει το Skype

Πριν λίγες ημέρες είχαμε αναφερθεί στο ενδιαφέρον του Facebook άλλα και της Google για το Skype. Φαίνεται όμως πως δεν είναι οι μοναδικοί μνηστήρες για την εταιρεία, αφού και η Microsoft μπήκε στο παιχνίδι! Κι αυτό που μέχρι την Κυριακή 8 Μαΐου ήταν γενικό ενδιαφέρον που ξεκινούσε από πρόθεση επένδυσης μέχρι και συνεργασία, χθες κατέληξε ως εξαγορά 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Δημοσιεύματα ήθελαν υπαλλήλους των δύο πλευρών να δουλεύουν όλο το Σαββατοκύριακο, για μια συνεργασία που θα είχε πολλαπλά οφέλη για την Microsoft. Καταρχήν μιια δυνατή ώθηση στην αγορά, εξαιτίας των δυνατοτήτων που προσφέρει το Skype, που θα χρησιμοποιηθεί σαν ένα καλό όπλο εναντίον δυνατών αντιπάλων όπως η Cisco και η Google. Επιπλέον μια εφαρμογή/υπηρεσία, που θεωρείται must-have, και θα βοηθήσει στην εξάπλωση της χρήσης των επόμενων εκδόσεων του Windows Mobile, άλλα και στην δυνατότητα συνεργασίας της εταιρείας με προμηθευτές, που θα ήθελαν να δουλέψουν με το Skype, ενώ προσπαθούν να περάσουν στα LTE δίκτυα.

Και φτάνουμε στο δημοσίευμα της The Wall Street Journal, που αναφέρει πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την Microsoft να δίνει 7 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την πιο δυνατή εξαγορά της, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Βέβαια αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η Microsoft θα συνεχίσει να χάνει λεφτά στο Internet, έναν χώρο που ο Steve Ballmer, CEO της εταιρείας, θεωρεί "κλειδί" για την πορεία της.  Το Skype χάνει κάποια εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, με το χρέος του να φτάνει τα 686 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι όμως μικρότερο από τα όσα έχασε το τμήμα online υπηρεσιών της Microsoft το τελευταίο τρίμηνο! Από την εταιρεία υποστηρίζουν όμως, πως τα οφέλη δεν είναι οικονομικά. Και όπου οφέλη βάλτε, εκτός των άλλων, την πρόσβαση σε 663 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες του Skype.

Το οποίο Skype κάθε άλλο, παρά το "χάλασε" η εξαγορά. Σας θυμίζουμε ότι ένας κύκλος επενδύσεων στην εταιρεία μέχρι το 2009 είχε ανεβάσει την αξία του στα 2.9 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά λιγότερα από την προσφορά της Microsoft. Φυσικά ακολούθησαν αρκετές δικαστικές διαμάχες, μάλιστα μία από αυτές με τον έτερο μνηστήρα Google, κι αφού καθάρισε από αυτές ήρθε το ενδιαφέρον της εταιρείας του Redmond.

Όλα αυτά τώρα είναι ιστορία και μένει να προβλέψουμε το τεχνολογικό μέλλον έπειτα από αυτή την εξαγορά. Προς το παρόν σκέφτομαι Skype συνομιλία με το Kinect.

Update: Όπως αναμέναμε η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα την εξαγορά του Skype, έναντι 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας. Το Skype θα δραστηριοποιείται ως μια νέα επιχείρηση μέσα στη Microsoft, την οποία θα συνεχίσει να "τρέχει" ο τωρινός CEO Tony Bates, που θα "αναφέρεται" απευθείας στον Steve Ballmer.

Η υπηρεσία αναμένεται να υποστηρίζει το Xbox, το Kinect, το Windows Mobile όπως και άλλες συσκευές. Επίσης οι χρήστες του Skype θα έχουν πρόσβαση στα Lync, Outlook, Xbox Live και άλλες υπηρεσίες της Microsoft, ενώ δεν θα σταματήσει η υποστήριξη των εκδόσεων της εφαρμογής σε Mac και Linux.

Ο Steve Ballmer δήλωσε πως το Skype είναι ένα φαινόμενο, που έχουν αγαπήσει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και πως οι δύο εταιρείες μαζί θα καθορίσουν το μέλλον της real-time επικοινωνίας, ώστε οι χρήστες να επικοινωνούν με οικογένεια, φίλους και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο.

[via][via][via]

Σχολιάστε >
5 σχόλια
|
Κατηγορίες:

5 απαντήσεις στο “Tελικά η Microsoft εξαγοράζει το Skype”

  1. Ο/Η Charis Tasioulis λέει:

    Microsoft + Skype = Ξεχνάμε δυστυχώς το Skype για Linux

  2. Ο/Η :'( λέει:

    :(.......

  3. Ο/Η Dimitris Kalogeropoulos λέει:

    Θα συμφωνούσα μαζί σου αν η Microsoft δεν είχε αρχίσει να κάνει "ανοίγματα" και στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα τον τελευταίο καιρό. Μην ξεχνάς το Office for Mac, το Live Messenger για iPhone κτλ. Δεν έχει λόγο η Microsoft να "κόψει" τελείως το Skype από τους ανταγωνιστές της γιατί, στην ουσία, θα έχει διαγράψει την επένδυση των 8.5 (!) δισεκατομμυρίων δολαρίων που μόλις έκανε. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Microsoft εξαγόρασε το Skype μόνο για την τεχνολογία του. Μάλλον την ενδιέφερε και η βάση των χρηστών, άσχετα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν, εξάλλου το VoIP είναι universal και (it should be) platform independent.

  4. Ο/Η Anestis Chatzidiakos λέει:

    Ένα Skype, που όμως είχε κολλήσει στην έκδοση 2.2 για Linux, ενώ βρίσκεται στην 5.3 και 5.1 για Windows και Mac αντίστοιχα. Εγώ καλώς ή κακώς το Skype στο Linux το είχα ξεχάσει προ πολλού.

  5. Ο/Η Anestis Chatzidiakos λέει:

    Συμφωνώ με τον Δημήτρη. Φυσικά, άλλο Mac, άλλο Linux. Φαινόταν πως δεν υπήρχε και πολύ διάθεση να αναπτυχθεί ως εφαρμογή για το συγκεκριμένο λειτουργικό, έτσι κι αλλιώς.