Wordcamp Greece 2011, ο απολογισμός

2011 Wordcamp Greece

Το 2° Wordcamp Greece διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, 4 Ιουνίου, στην Θεσσαλονίκη, στο Royal Hotel. Αυτό όμως ήδη το ξέρατε. Τώρα, που έχει καταλαγιάσει ο αρχικός ενθουσιασμός και βλέπω τα πράγματα περισσότερο αντικειμενικά, μπορώ να πω ότι ο αρχικός ενθουσιασμός είναι.. ακόμα εδώ! Το Wordcamp ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα events στα οποία έχω παρευρεθεί εντός Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα ιδιαίτερα εστιασμένο event καθώς οι περισσότερες ομιλίες αφορούσαν το WordPress ως πλατφόρμα, πιστεύω ότι καλύφθηκαν όλες οι πλευρές του. Είτε από την σκοπιά του end user, είτε από την σκοπιά του πελάτη που θέλει το site του σε WordPress, είτε από την σκοπιά των web developers και web designers που θέλουν να είναι πιο αποδοτικοί στην δουλειά τους.

Πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάθε ομιλία, εξάλλου το έχουν ήδη κάνει αρκετοί bloggers:

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, οι super-wow-τέλειοι-απίστευτοι-βάλτεότιάλλοθέλετε ομιλητές δεν είναι ο λόγος που πρέπει κάποιος να παρευρεθεί σε ένα συνέδριο. Οι ομιλίες θα εμφανιστούν, αργά ή γρήγορα, στο διαδίκτυο και θα μπορεί κάποιος να τις κατεβάσει για να τις δει. Αυτό που πραγματικά κάνει ένα συνέδριο ξεχωριστό, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί, οι άγνωστοι που κάθονται δίπλα σου και θα κάνετε ένα σχόλιο πάνω σε μια ομιλία, αυτοί με τους οποίους θα πιεις μαζί τον καφέ σου στο διάλειμμα ή θα βγείτε έξω να κάνετε ένα τσιγάρο. Και εκεί ήταν που το Wordcamp κέρδισε.

Αν και πήγα αρκετά νωρίς στο Royal Hotel, το πρώτο πηγαδάκι είχε σχηματιστεί. Βέβαια, ήταν το πηγαδάκι των.. προβληματικών καθώς όλοι μας είχαμε από κάτι: άλλος ήταν άρρωστος, άλλος είχε μείνει άυπνος, άλλος είχε πιει το προηγούμενο βράδυ (γκουχ γκουχ) και η γυναίκα της παρέας (aka @sugarenia) είχε ακόμα τα σημάδια πάλης με την.. γάτα της!

Ο Βασίλης είχε αρχίσει να ανησυχεί μήπως τελικά μείνουμε.. μόνοι μας καθώς το λεωφορείο από την πόλη είχε αργήσει να έρθει ενώ οι "ανεξάρτητοι" συμμετέχοντες δεν είχαν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους. Μέσα σε λίγα λεπτά όμως, ο χώρος του ξενοδοχείου γέμισε και όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσει το event. Βαθειά μέσα μου, δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που θα μιλούσα σε ένα συνέδριο και ήμουν και ο πρώτος ομιλητής του Wordcamp. Όπως ήταν φυσικό, το άγχος είχε χτυπήσει κόκκινο. Τελικά ήταν πολύ πιο απλό απ' ότι είχα φανταστεί και, για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα που μίλησα πρώτος γιατί μπόρεσα να απολαύσω την συνέχεια του event χωρίς κανένα άγχος.

Οι ομιλίες κύλησαν χωρίς απρόοπτα καθώς δεν υπήρξαν τεχνικά προβλήματα Αυτό που είχε περισσότερο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι έγιναν αρκετές ερωτήσεις από το κοινό και οι απαντήσεις δόθηκαν άμεσα. Υπήρξε δηλαδή επικοινωνία ανάμεσα στο κοινό και τους ομιλητές, ήταν μία μεγάλη παρέα και όχι 2 ξεχωριστές ομάδες. Και αυτό φάνηκε και στο διάλειμμα. Δημιουργήθηκαν αυθόρμητα πηγαδάκια και, χάρη σε αυτά, γνώρισα από κοντά αρκετά άτομα με τα οποία είχα μιλήσει μέσω Twitter τους προηγούμενους μήνες για διάφορα θέματα: wordpress-ικά, τεχνολογικά, αλλά είχαμε μοιραστεί ακόμα και καθημερινούς μας προβληματισμούς.

Αν κάτι έμαθα από αυτό, είναι ότι το Twitter είναι πολύ "ύπουλο". Κοιτώντας το timeline ενός χρήστη, δεν μπορείς να βγάλεις ολοκληρωμένη άποψη για κάποιον. Όσο συχνά κι αν κάνει tweets, ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα active, η προσωπικότητα του δεν διακρίνεται τόσο καλά μέσω υπολογιστών. Δεν εννοώ ότι γνώρισα άτομα που υποκρίνονται στο Twitter, το αντίθετο μάλιστα. Απλά μέσω των social networks, παρόλο που φαίνονται τα χαρακτηριστικά του καθενός μας, δεν είναι τόσο έντονα.

Πριν κλείσω το κείμενο, θέλω να αναφερθώ στις ομιλίες του Γιώργου Κανελλόπουλου από την Microsoft μιας και έχουν συζητηθεί πολύ στην blog-όσφαιρα. Στην πρώτη, μίλησε για την ενσωμάτωση του WordPress στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft και για τις ευκολίες εγκατάστασης και χρήσης που παρέχονται στους καθημερινούς χρήστες. Μπορεί οι περισσότεροι στην αίθουσα να ήταν.. geeks αλλά σίγουρα πολλοί άνθρωποι που παρακολουθούσαν μέσω live streaming (750+ άτομα!) και ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν το δικό τους blog χωρίς να ψάχνουν στο χαωτικό διαδίκτυο για λεπτομέρειες και tutorials.

Στην δεύτερη ομιλία του, μίλησε για την HTML5 και απευθύνθηκε στους developers. Όλα όσα είπε, ήταν ενδιαφέροντα και είχαν αξία για κάποιον που ασχολείται τώρα για πρώτη φορά με το web developing. Αν κάποιος θέλει να δει ένα πολύ καλό introductory video για την HTML5, τότε πραγματικά ας δει την ομιλία. Όμως, για το ύφος του Wordcamp, την βρήκα εκτός κλίματος. Αν κάποιος developer δεν έχει ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με την HTML5 και τις δυνατότητες της, τότε πιστεύω ότι απλά δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στον εργασιακό του χώρο και δεν ενημερώνεται. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπήρχαν στην αίθουσα developers που δεν ήξεραν την HTML5 και έμαθαν για την ύπαρξη της στο Wordcamp.

Εν κατακλείδι, το Wordcamp μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Έμαθα πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μάθαινα ποτέ, γνώρισα πολύ καλύτερα την πλατφόρμα που χρησιμοποιώ καθημερινά και είναι εργαλείο δουλειάς για εμένα. Το κυριότερο όμως είναι πως γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους μοιράζομαι παρόμοιους τεχνολογικούς προβληματισμούς, άκουσα ιδέες άλλων ανθρώπων και μπόρεσα να συζητήσω. Αν θα πήγαινα και του χρόνου? Ναι. 100%.

Υ.Γ. 1: Αν δεν υπήρχε η Microsoft ως golden sponsor του event και οι υπόλοιποι sponsors, δεν ξέρω αν θα είχε πραγματοποιηθεί το event και αν θα ήταν αυτού του επιπέδου με πολύ χαμηλότερο budget. Προσωπικά, την ευχαριστώ πολύ που υποστήριξε το event. Κλείνοντας το θέμα της Microsoft, θέλω να αναφερθώ σε κάτι που είπε ο Γιώργος Κανελλόπουλος και έχει απόλυτο δίκιο:

Μπορεί η Microsoft να έχει δώσει αρκετές αφορμές στο παρελθόν για να την "μισούμε". Όμως, δεν φταίει για ό,τι κακό συμβαίνει στον κόσμο, η Microsoft.

Υ.Γ. 2: Όλες τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις δείτε και να τις κατεβάσετε από εδώ: greektuts.net

Υ.Γ. 3: Stay tuned, ετοιμάζεται video με διάφορες λήψεις από το Wordcamp σε μία προσπάθεια να σας μεταφέρουμε το κλίμα του event. ;)

Σχολιάστε >
33 σχόλια
|
Κατηγορίες:

33 απαντήσεις στο “Wordcamp Greece 2011, ο απολογισμός”

  1. Ο/Η PanosOikonomakis λέει:

    Καλησπερα! Ημουν και εγω εκει και εχω γραψει και εγω τις εντυπωσεις μου εδω: http://irlgeek.com/geekstuff/my-honest-opinion-about-wordcampgreece-2011/

  2. Ο/Η apas λέει:

    Ποιος έπινε ρε το προηγούμενο βράδυ; Αhem.

  3. Ο/Η dkalo λέει:

    @apas Δεν ξέρω. :P

  4. Ο/Η Klou λέει:

    Τέτοια κάνουνε, έρχονται Άυπνοι και χαλάνε τα events.