BOOM. Η pre-seed HackFwd "έρχεται" Ελλάδα, θέλει να επενδύσει μέχρι €191.000 σε εσένα!

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο "δικός μας" Δημήτρης Καλογερόπουλος παρομοίαζε την ελληνική startup κοινότητα και την Ελλάδα με το Γαλατικό χωρίο από τη γνωστή γαλλική σειρά κόμικς. Δεν θα μπορούσα να περιγράψω τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής startup κοινότητας με πιο ακριβή τρόπο. Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικά κρίσιμη *κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά* φάση υπάρχουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν όνειρα και θέλουν να δημιουργήσουν υγιείς επιχειρήσεις στο διαδίκτυο. Το ευχάριστο στοιχεία της ιστορίας είναι πως το τελευταίο διάστημα ξεκινάνε όλο και περισσότερες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που έχουν σαν στόχο να μεγαλώσουν τη δυναμική της ελληνική web κοινότητας. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, σήμερα έχουμε τη χαρά να "φιλοξενούμε" στο Away ένα νέο το οποίο πιστεύω πως μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό βήμα για τις ελληνικές startups.

Η HackFwd "έρχεται" Ελλάδα

Η HackFwd, ένα pre-seed investment firm με έδρα τη Γερμανία, ξεκινάει από σήμερα (27/6/2011) να δέχεται προτάσεις από ελληνικές startups που χρειάζονται χρηματοδότηση μέχρι €191.000 (ανάλογα με τον αριθμό των founders)! Η επενδυτική έχει ιδρυθεί από αυτόν εδώ τον κύριο. Ονομάζεται Lars Hinrichs, είναι ο ιδρυτής και ex-CEO του Xing (πρώτο ευρωπαϊκό IPO στο Web 2.0 era) ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Young Global Leader από το World Economic Forum. Μαζί του είναι, μεταξύ άλλων, οι Jean Paul Schmetz (Advisor, Hubert Burda Media), Marco Börries (Founder, StarOffice aka OpenOffice) και Michael Jackson (ex COO, Skype). Δεν το λες και άσχημα.

Η διαφορετικότητα της HackFwd σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης είναι πως έχει αναπτύξει έναν έξυπνο σύστημα Referrers σε διαφορετικές χώρες τις Ευρώπης που έχουν τον ρόλο του "συνδέσμου" μεταξύ της επενδυτικής και των υποψήφιων startupers. Συγκεκριμένα, για να υποβληθεί μια πρόταση στην HackFwd  θα πρέπει να περάσει μέσα από έναν από τους Referrers. Εφόσον ο Referrer κρίνει ότι η πρόταση κινείται κοντά στην επενδυτική φιλοσοφία της HackFwd την προωθεί στην εταιρία, με την επενδυτική να αποφασίζει τελικά αν θα προχωρήσει σε επένδυση ή όχι. Υπάρχουν 22 Referrers σε όλη την Ευρώπη, από την Νορβηγία και τη Φιλανδία, μέχρι την Κροατία και την Ιταλία.

Έγραψα πως υπάρχουν 22 Referrers στη προηγούμενη παράγραφο. Λάθος. Είναι 23. Από σήμερα, έχω την χαρά να είμαι μέλος της όμορφης ομάδας των Referrers της HackFwd, "καλύπτοντας" προτάσεις που θα έρχονται κυρίως από την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις χώρες στις οποίες η HackFwd δεν έχει ακόμα κάποιον Referrer. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, ιδιαίτερα θετική καθώς η Ελλάδα γίνεται μόλις η δεύτερη "μεσογειακή" χώρα μετά την Ιταλία στην οποία η HackFwd τοποθετεί Referrer.

Στο πρώτο χρόνο ζωής της βλέπεται η HackFwd έχει προχωρήσει ήδη σε 9 επενδύσεις σε startups από την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι ψάχνει;

Developers, developers, developers! Η HackFwd είναι ένα καθαρά product-oriented pre-seed fund. Το λέει και το όνομα της άλλωστε. "Hack". Συνεπώς είμαστε σε αναζήτηση world-class developers με έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες. Είναι απαραίτητο επίσης να έχετε και ένα πρώτο business plan με τη βασική ιδέα, την αγορά στην οποία θέλετε να κινηθείτε και *ρεαλιστικούς* τρόπους για να βγάλει λεφτά το προϊόν σας. Η HackFwd έχει μάλιστα φτιάξει ένα ειδικό online tool το οποίο θα σας βοηθήσει να στήσετε τις βασικές παραμέτρους ενός business plan, εντελώς δωρεάν. Ονομάζεται Phase2generator και θα το βρείτε εδώ.

Τι δίνει/παίρνει;

Είπαμε, έως €191.000 ανάλογα με τoν αριθμό των founders. Εάν είναι ένας, θα πάρει €91.000, εάν είναι δύο €141.000, ενώ αν είναι τρεις €191.000. Η HackFwd θα πάρει το 27% της εταιρίας, ενώ ένα 3% πηγαίνει στους ανθρώπους που βοήθησαν την startup (Referrers/Advisors). Εσείς θα είστε οι "κύριοι" της ιδέας σας με το 70% της εταιρίας. Μαζί όμως με τη χρηματοδότηση θα πάρετε κάτι ακόμα, πολύ πιο σημαντικό. Βοήθεια σε όλα τα νομικά και οικονομικά θέματα της startup αλλά και πρόσβαση σε ένα από τα καλύτερα δίκτυα Mentors και Experts στην Ευρώπη.

Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της διαδικασίας χρηματοδότησης είναι η διαφάνεια. Τι εννοώ. Μπορείτε να διαβάσετε από τώρα το συμβόλαιο το οποίο θα υπογράψετε όταν με το καλό προχωρήσει η επένδυση. Το συμβόλαιο ονομάζεται "The Geek Agreement" και θα το βρείτε εδώ. Επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το τι αναζητά/δίνει η HackFwd στις επενδυόμενες εταιρίες.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι αυτό: email -> dimitris [at] away [dot] gr

Το inbox μου είναι ανοιχτό, όπως πάντα, και περιμένει. Για να είσαι σίγουρος ότι θα δω όσο πιο γρήγορα γίνεται το email, βάλε τη λέξη "HackFwd" στο subject.  Τόσο απλά.

Δες και αυτό:

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

4 απαντήσεις στο “BOOM. Η pre-seed HackFwd "έρχεται" Ελλάδα, θέλει να επενδύσει μέχρι €191.000 σε εσένα!”

  1. Ο/Η panosjee λέει:

    Καλή αρχή και εύχομαι να έχετε πολλές αιτήσεις σύντομα!

  2. Ο/Η Dimitris G. Kalavros-Gousiou λέει:

    @panosjee Ευχαριστούμε. Και εγώ σε αυτό ελπίζω! (στις πολλές αιτήσεις..)

  3. Ο/Η GeorgiosKasselakis λέει:

    Συγχαρητήρια. Όσο περισσότεροι αξιοπρεπείς παίκτες υπάρχουν τόσο το καλύτερο. Το HackFWD είναι πολύ οργανωμένη προσπάθεια την οποία προσωπικά σέβομαι εξαιρετικά.

    Εύχομαι τα καλύτερα.

  4. Ο/Η Dimitris G. Kalavros-Gousiou λέει:

    @GeorgiosKasselakis Συμφωνώ απόλυτα Γιώργο. Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές.