Ένας υπολογιστής παίζει το Civilization, με μόνη γνώση το manual του παιχνιδιού

Το ότι οι υπολογιστές μπορούν να χειρίζονται πολύ καλά τις λέξεις ως δεδομένα, είναι γνωστό. Από τις λειτουργίες που συναντάμε σε μία εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου μέχρι την αναζήτηση μερικών keywords ανάμεσα σε δισεκατομμύρια ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο. Μερικές φορές ίσως να έχετε σκεφτεί και εσείς, τι θα σήμαινε αν οι υπολογιστές καταλάβαιναν πλήρως την έννοια μίας πρότασης η οποία θα είναι γραμμένη στα Αγγλκά, στα Ελληνικά... ακόμα και στα Κινέζικα. Τι θα σήμαινε δηλαδή, αν δεν υπήρχε απλή επεξεργασία λέξεων, αλλά ο χειρισμός τους ως γλώσσα.

Αυτός ήταν ο στόχος και των ερευνητών στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Computer Studies Dept στο MIT, όταν δημιουργούσαν έναν υπολογιστή ο οποίος μπορεί να παίζει το γνωστό παιχνίδι Civilization, απλά διαβάζοντας και κατανοώντας το manual του παιχνιδού. Τα manuals δεν δίνουν οδηγίες για το πως να κερδίσεις ένα παιχνίδι, αλλά πως να το παίξεις. Ο υπολογιστής θα έπρεπε να διαπιστώσει μόνος του, χωρίς καμία άλλη γνώση ή βοήθεια πέρα από όσα εμφανίζονταν στην οθόνη του παιχνιδιού, ποια κίνηση πρέπει να κάνει κάθε φορά. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά θετικό, αφού ο υπολογιστής κατορθώνει να κερδίζει το παιχνίδι στο 79% των περιπτώσεων, ποσοστό που πολλοί από εμάς δεν μπορούν να φτάσουν. Σε μια αντίστοιχη έκδοση χωρίς τη βοήθεια του manual, το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 46%.

Αυτά τα ποσοστά δεν τα περίμεναν ούτε οι ίδοι οι ερευνητές, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας από αυτούς, "If you’d asked me beforehand if I thought we could do this yet, I’d have said no". Οι υπολογιστές μπορούν να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα, δεδομένης της γνώσης που θα τους έχουμε δώσει πριν βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια ερώτηση, όπως ακριβώς κάνει και ο Watson της IBM. Τα αποτελέσματα όμως που μας δίνει ένας υπολογιστής όπως ο Watson, βασίζονται αποκλειστικά στην είσοδο που θα δώσουμε εμείς στον υπολογιστή. Το να ξεκινάει όμως ο υπολογιστής κυριολεκτικά από το μηδέν και να του μαθαίνουμε να διαβάζει βιβλία και να τα καταλαβαίνει, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει κατά πολύ τη ζωή μας, δεν συμφωνείτε;

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.