Ποιον πιστεύει το Facebook ότι θέλετε να ψάξετε;

Ίσως να έχετε παρατηρήσει πως όταν αρχίζετε να πληκτρολογείτε ένα όνομα στο πεδίο αναζήτησης του Facebook, αυτό θα εμφανίσει κάποιες προτάσεις, μαντεύοντας ουσιαστικά ποιον ψάχνετε. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως καταφέρνει να σας προτείνει σωστά (τις περισσότερες φορές) κάποιο αποτέλεσμα; Θα θέλατε να δείτε ποια είναι η λίστα που έχει δημιουργήσει το Facebook για τον λογαριασμό σας;

Το Facebook έχει αντιστοιχίσει έναν αριθμό σε κάθε έναν από τους φίλους σας. Έτσι, από τη στιγμή που εσείς θα πληκτρολογήσετε το πρώτο γράμμα, θα αρχίσει να δίνει προτάσεις με βάση τη βαθμολογία που έχει κάθε φίλος σας σε αυτή τη λίστα. Χρησιμοποιώντας ένα απλό bookmarklet, και εσείς μπορείτε να δείτε ποια λίστα αντιστοιχεί σε εσάς, φανερώνοντας κάποιες φορές και μερικά... ντροπιαστικά αποτελέσματα.

Το bookmarklet έχει δοκιμαστεί σε Chrome, Firefox και Safari και η μόνη προαπαίτηση είναι να μην χρησιμοποιείτε την ασφαλή σύνδεση με το Facebook. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε “https”, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε μόνοι σας το http://www.facebook.com για να μπορέσετε να τρέξετε το script. Για να το εκγαταστήσετε, δεν έχετε παρά να κάνετε drag and drop αυτό το bookmarklet πάνω στην μπάρα σελιδοδεικτών. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας σελιδοδείκτης, τον οποίο θα επιλέξετε όταν είστε στο Facebook. Αμέσως θα εμφανιστεί μία ταξινομημένη λίστα με ονόματα.

Όπως θα παρατηρήσετε και εσείς σε αυτή τη λίστα, όσο πιο μεγάλος είναι ο αρνητικός αριθμός, τόσο πιο πολύ πιστεύει το Facebook πως ψάχνετε εκείνον τον φίλο. Πως υπολογίζει το Facebook τη βαθμολογία των φίλων σας; Υποθέτω πως βασίζετε στο πόσο συχνά επικοινωνείτε μαζί τους, είτε με σχόλια/likes είτε με προσωπικά μηνύματα. Σίγουρα ρόλο παίζει και το πόσο συχνά ψάχνετε το όνομα τους μέσα από το πεδίο αναζήτησης καθώς και πόσο πρόσφατα τους προσθέσατε ως φίλους.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.