Το βασικό πρόβλημα στη εκμετάλευση των υπερυπολογιστών είναι το software

Καθώς η ανάγκη μας για μεγαλύτερους και δυνατότερους υπολογιστές συνεχώς αυξάνεται, έχουμε εφεύρει διάφορους τρόπους (InfiniBand, παράλληλη επεξεργασία δεδομένων κλπ) για να βελτιώσουμε την απόδοση των συστημάτων μας. Κάποιος θα σκεφτόταν πως ως αποτέλεσμα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας είναι η υψηλή κατανάλωση ρεύματος που έχουν τέτοια συστήματα, κάτι που φυσικά ισχύει. Παρολαυτά, ένα ακόμα ίσως σημαντικότερο πρόβλημα, είναι πως έχουμε επαναπαυτεί στη σιγουριά πως για πάντα θα ισχύει ο νόμος του Moore με αποτέλεσμα να μην δίνουμε όση σημασία θα έπρεπε στο λογισμικό.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο νόμος του Moore λέει πως ο αριθμός των τρανζίστορς σε ένα μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια, κάτι που από το 1965 μέχρι και σήμερα δεν έχει πάψει να ισχύει, ενώ αναμένεται να συνεχίσει για τουλάχιστον 10-15 χρόνια ακόμα. Παράλληλα, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες, με στόχο τελικά να μην χρειαζόμαστε μία... μονάδα παραγωγής ενέργειας κοντά σε κάθε data center. Όπως όμως αναφέρει ο Andrew Jones, από το Numerical Algorithms Group, αντί να σπαταλάμε τόση ενέργεια και χρήμα στο να βελτιώσουμε το hardware, καλύτερα να ασχοληθούμε με τη βελτίωση του software.

Εξηγώντας το σκεπτικό του, αναφέρει πως οι περισσότερες εφαρμογές του σήμερα απέχουν χρόνια από το σημείο εκείνο όπου θα μπορούν να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των καλύτερων υπολογιστών που μπορούμε να δημιουργήσουμε τώρα. Αυτό που υποστηρίζει είναι λογικό, μιας και είναι πιθανό κάποια στιγμή να φτάσουμε σε σημείο να μη μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τις απαιτήσεις σε ενέργεια που θα έχουν οι υπολογιστές του μέλλοντος, με αποτέλεσμα να στραφούμε εκ των πραγμάτων προς την περαιτέρω βελτίωση του software.

[via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.