Espresso Interviews: Ο Βασίλης Νικολόπουλος της Intelen για το seed funding της startup του

Πριν από λίγες εβδομάδες η ελληνική Intelen, ένα από τα πρώτα clean tech startups που ξεκίνησαν στη χώρα μας, ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε με επιτυχία το seed round investment της καταφέρνοντας να συγκεντρώσει $250.000 από Έλληνες Angels Investors. Όπως είναι φυσικό, τα νέα "αναστάτωσαν" ευχάριστα την ομάδα σύνταξης στο Away η οποία ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το deal και τα επόμενα βήματα της εταιρίας. Μερικά emails αργότερα είχαμε λάβει, κατά αποκλειστικότητα, τα σχόλια του Βασίλη Νικολόπουλου (CEO και Ιδρυτή της Intelen) για την επένδυση αλλά και το μέλλον της εταιρίας. Με την ευκαιρία της παρούσας, εγκαινιάζουμε και μια νέα φόρμα συνεντεύξεων εδώ στο Away, τα λεγόμενα "Espresso Interviews", μικρότερες σε μέγεθος συνεντεύξεις 5 ερωτήσεων max με Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές.

Οι απαντήσεις του Βασίλη στις ερωτήσεις μας, after the jump!

Away.gr: Πόσο καιρό κράτησε το fund raising;

Βασίλης Νικολόπουλος: Η διαδικασία άρχισε πριν από περίπου 10 μήνες, μετά το πρώτο ανεπίσημο ταξίδι μας στην California και την Silicon Valley. Μετά τις πρώτες επαφές και σε συνέχεια των innovation prizes που κερδίσαμε στο Los Angeles (Red herring global 100 ως μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες start-ups στον κόσμο) υπήρξε έντονο ενδιαφέρον αρκετών Angels και VCs. Το επόμενο στάδιο από τα pitches και τα investor meetings ήταν το due diligence το οποίο κράτησε περίπου 7 μήνες και αφορούσε business model validation, pilots και technology proof, revenue model analysis, γνωριμία με όλη την ομάδα και τον τρόπο που δουλεύει κάτω από διάφορες συνθήκες, ανάλυση στρατηγικής και ασφαλώς οικονομικά μοντέλα για cash flow positive point και expansion plans. Τα τελικά negotiations, μέχρι το term sheet κράτησαν περίπου 1 μήνα και αυτό οδήγησε και στο επίσημο share holder agreement για το seed investment.

Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι το Cleantech είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας στο fund raising, καθώς δεν αφορά μόνο απλά Web services ή intangible mobile apps αλλά σύνθετα business models, hardware installations, μεγάλα fixed costs και επαφή με τον πελάτη σε πολλαπλά επίπεδα.

Away.gr: Προσπαθήσατε να βρειτε χρήματα και από κάποιο ξένο seed fund; Αν ναι, γιατί δεν προχώρησαν εκείνες οι επαφές;

Β.Ν.: Ασφαλώς είχαμε ξένα funds, ουσιαστικά μόνο ξένα funds στην αρχή (ρόλο μεγάλο έπαιξαν τα παγκόσμια βραβεία καινοτομίας που κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια: Guidewire, Red herring, SVASE Silicon Launch κα) και πιο συγκεκριμένα από την Silicon Valley (2 funds), ένα από την Βοστόνη, ένα από το Dubai και ένα από το UK, τα οποία και ενδιαφέρθηκαν για το seed round. Παράλληλα, υπήρξε ενδιαφέρον και από Έλληνες Angel investors, μιας και seed funds ουσιαστικά ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και από 2 Ελληνικά VCs.

Εδώ αξίζει να αναφέρω ένα από τα 2 Silicon funds, το Silicon Valley Greek Seed Fund (Nick Arvantidis & Ted Laliotis as lead mentors, etc), το οποίο από την πρώτη στιγμή μας βοήθησε και μας βοηθάει πολύ σε early stage funding στα ταξίδια και στις επαφές μας στο Bay area, στο strategy analysis, το due diligence, το mentoring στις διαδικασίες της Silicon καθώς και το strong networking που οδήγησε στην επιτυχία μας.

Σκοπός μας αρχικά ήταν να ακολουθήσουμε την τεχνική του “smart money” και να εμπλέξουμε πρώτα Έλληνες επενδυτές, ο οποίοι εκτός από λεφτά θα βάζανε και προσωπική δουλειά, networking και effort στην προσπάθειά μας. Για αυτό το λόγο αλλά και για λόγους συμβολικούς επιλέξαμε ΜΟΝΟ Έλληνες επενδυτές από την Ελλάδα, στο 1o round, για να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες και επενδύουν και μπορούν να συνεισφέρουν στην άνοδο ενός Ελληνικού start-up, που έρχεται από το early stage sector.

Στο επερχόμενο Round A, θα εμπλακούν ΜΟΝΟ ξένα funds, με τα οποία ήδη κάναμε αρκετή δουλειά στο due diligence και ήδη είμαστε σε επαφή, βάσει του πολύ strict business plan που έχουμε.

Away.gr: Που σκοπεύετε να τοποθετήσατε τα χρήματα του seed round το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε;

Β.Ν.: Η πλειοψηφία των χρημάτων θα πάει στον ΠΙΟ σημαντικό τομέα: customer acquisition & community building. Επενδύσαμε πολλά χρόνια στο tech innovation, το R&D, στο screening υπηρεσιών και στο trend forecasting, ώστε να είμαστε έτοιμοι να παράξουμε πολύ γρήγορα διάφορες υπηρεσίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, βελτιστοποίηση των ήδη προϊόντων κα υπηρεσιών καθώς και στην δημιουργία ισχυρού world IP record με παγκόσμιες πατέντες.

Away.gr: Υπάρχει πλάνο για first round investment μέσα στο επόμενο έτος;

Β.Ν.: Ασφαλώς και υπάρχει, μιας και το seed round αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο για το πρώτο Round A. Θα είμαστε έτοιμοι μετά το καλοκαίρι, βάσει και της στρατηγικής μας και των milestones που έχουμε θέσει, να αρχίσουμε το 2o due diligence και τις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένα VCs από τις ΗΠΑ, fund managers και όχι μόνο...

Το Round A θα αποτελέσει σημείο σταθμό για την Intelen, μιας και θα επιταχύνει πολύ το international expansion των υπηρεσιών στην California και την Βοστώνη αλλά και το Ευρωπαϊκό penetration σε συγκεκριμένες χώρες (πχ. Γερμανία, UK, Κύπρος, etc)

Σύντομα, βάσει της τεράστιας εμπειρίας μας στο fund raising, θα υπάρξουν συγκεκριμένα high level seminars και events στην Ελλάδα, με σκοπό το motivation και το training νέων Ελληνικών start-ups, αλλά και την δημιουργία του πρώτου Greek Start-up accelerator…stay tuned for more…

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.