Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νίκη της διαδικτυακής ουδετερότητας

Οι δισκογραφικές εταιρείες, τα κινηματογραφικά studios και πολλοί ακόμα έχουν κάνει αρκετές κινήσεις τα τελευταία χρόνια για να κλείσουν τις ιστοσελίδες που διακινούν πειρατικό υλικό. Οι κινήσεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως στην συνεργασία με τους ISPs, όπου οι τελευταίοι εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή επηρεάζουν την ταχύτητα κατεβάσματος. Η μάχη όμως αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τις εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους τα πνευματικά δικαιώματα, μιας και ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε πως οι ISPs δεν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν και να εμποδίζουν τη χρήση του Internet.

Η δίκη του The Pirate Bay που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 2008 (λόγω των εφέσεων ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική έκβαση), είναι ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα αυτής της μάχης κατά της πειρατείας. Επίσης, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, υπάρχει η τάση κάποιοι ISPs να παρακολουθούν συγκεκριμένα ports που συνήθως χρησιμοποιούνται από προγράμματα torrent και, όταν αντιλαμβάνονται κίνηση μέσω αυτών, να μειώνουν την ταχύτητα της σύνδεσης. Όλα αυτά όμως είναι παράνομα και πρέπει να σταματήσουν, σύμφωνα τουλάχιστον με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως διαβάζουμε στο κείμενο, το δικαστήριο υποστηρίζει πως η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων από έναν εθνικό δικαστή, η οποία απαιτεί από έναν ISP να εγκαταστήσει ένα σύστημα φιλτραρίσματος με σκοπό να αποτρέπεται η παράνομη λήψη αρχείων. Αν και αυτή η κίνηση θα φέρει αντιδράσεις από τις δισκογραφικές εταιρείες και τα κινηματογραφικά studios, τάσσεται υπέρ της διαδικτυακής ουδετερότητας, δηλαδή της αρχής που υποστηρίζει πως η κίνηση στο Internet πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις.

[via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.