Κίνα: Άρση του ελέγχου του Internet - όχι για πολύ, όχι παντού

Η κυβέρνηση της Κίνας κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγχει τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι κάτοικοι της χώρας της. Ως αποτέλεσμα, εμποδίζεται η πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Facebook, το YouTube, το Vimeo και το Twitter. Παρόλο που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 δεν ήταν αρκετοί για να αναιρεθεί αυτό το τείχος για εκείνες τις ημέρες, το Παγκόσμιο Κύπελλο Golf φαίνεται να είναι αρκετό. Οι μόνοι τυχεροί ήταν όσοι διέμεναν στο ξενοδοχείο Mission Hotel του νησιού Hainan, στο συγκρότημα γηπέδων του οποίου διοργανώθηκαν και οι αγώνες.

Οι δύο ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου κατάφεραν να πάρουν το ok από την κυβέρνηση της Κίνας για να αρθεί η απαγόρευση σε 3 ιστοσελίδες, το Facebook, το Twitter και το YouTube, από τις 23 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, όσο δηλαδή διήρκεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πέρα από τους πελάτες του Mission Hotel, το υπόλοιπο 1,3 δις ανθρώπων που ζουν στην Κίνα πρέπει να χρησιμοποιούν πλάγιες μεθόδους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες.

Αν με ρωτούσατε μέχρι προχθές, θα έλεγα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μία τέτοια απόφαση. Αν αναλογιστούμε ειδικά το πόσο σκληρή είναι σε τέτοια θέματα, ακόμα και αυτή η κίνηση είναι ένα θετικό σημάδι. Το ότι χαρακτηρίζουμε ως θετικό σημάδι κάτι που για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου θεωρείται αυτονόητο, μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, είναι όμως μία αρχή. Τελικά ίσως αυτή η αρχή να δώσει το έναυσμα για μία διαφορετική πολιτική στην ασιατική χώρα, αν και θα διατηρήσω τις αμφιβολίες μου.

[via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.