Το Facebook καταθέτει τα χαρτιά για είσοδο στο χρηματιστήριο

Μετά από φημολογία μηνών, οι οποίες έγιναν πιο έντονες τις τελευταίες βδομάδες, το Facebook κατέθεσε τα απαραίτητα χαρτιά για να μπει στο χρηματιστήριο, με στόχο να μαζέψει $5 δις. Το σύμβολο μετοχής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο θα είναι όπως ίσως φανταστήκατε ‘’FB”. Στις διαπραγματεύσεις το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η Morgan Stanley, ενώ θα συμμετέχουν επίσης οι Goldman Sachs, Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital και JP Morgan.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί κατά τα μέσα Μαΐου όταν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα κάνει δεκτή την αίτηση. Όπως ορίζει η νομοθεσία, μέχρι τότε το Facebook θα μπει στην συνηθισμένη “περίοδο σιωπής”, κάτι που σημαίνει πως το Timeline που ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες ήταν η τελευταία αλλαγή που θα συναντήσουμε μέχρι τον Μάιο.

Η κατάθεση της αίτησης μας επέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά σε στατιστικά του Facebook, τα οποία δεν θα μαθαίναμε υπό κανονικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο έχει 845 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, από τους οποίους οι μισοί συνδέονται σε αυτό και κάνουν 2,7 δις likes και comments καθημερινά. Σύμφωνα με την αίτηση, η εταιρεία θα δώσει στα επόμενα χρόνια μεγάλη σημασία στο mobile, κάτι που σύμφωνα με τα στατιστικά δικαιολογείται. Κατά τον τελευταίο Δεκέμβριο περισσότεροι από 425 εκατ. διαφορετικοί χρήστες χρησιμοποίησαν την υπηρεσία μέσω κάποιας φορητής συσκευής, ένας αριθμός που θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Στα οικονομικά στοιχεία, το Facebook κατέγραψε έσοδα $777 εκατ. το 2009, $1,97 δις το 2010 και $3,71 δις το 2011, με την πλειοψηφία τους να έρχονται από τις διαφημίσεις. Ιδιαίτερα το 2011, το 12% των εσόδων προήλθε από την Zynga, τη γνωστή για τα παιχνίδια της στο κοινωνικό δίκτυο εταιρεία. Αποτέλεσμα αυτών είναι αυτή τη στιγμή να έχει $3,9 δις σε ρευστό. Ο μισθός του CEO της εταιρείας, Mark Zuckerberg, έφτασε το 2011 τα $500.000, όμως το 2013 θα μειωθεί συμβολικά στο $1, κάτι που έχουν κάνει πολλά σημαντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών, μεταξύ άλλων ο Steve Jobs, ο Larry Page και ο Eric Schmidt.

Την πλήρη αίτηση του Facebook μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.