Epson TW9000 & Epson EH-R4000, γιατί οι τηλεοράσεις ανήκουν στο 1999

Epson EH-R4000

Οι 3D ταινίες στον κινηματογράφο με κουράζουν και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τις αποφεύγω. Αντίστοιχα, παρόλο που στο σπίτι υπάρχει τηλεόραση που μπορεί να προβάλλει 3D περιεχόμενο, δεν έχω δει ποτέ. Προφανώς όμως, η βιομηχανία της διασκέδασης βλέπει κάτι στην 3D τεχνολογία που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω.

Δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι πλέον το 12% των κινηματογράφων έχει την δυνατότητα να προβάλει 3D ταινίες. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα βγουν περισσότερες από 45 ταινίες σε 3D ενώ ήδη υπάρχουν 35 τηλεοπτικά κανάλια παγκοσμίως που προβάλλουν 3D περιεχόμενο. Όταν βρέθηκα πριν λίγες μέρες στην παρουσίαση της νέας γενιάς των projectors της Epson, άλλαξα γνώμη.

Όταν τελείωσε το PPT και τα τυπικά PR λόγια, άρχισε η δράση. Ο TW9000 έκλεψε τις εντυπώσεις. Για πρώτη φορά έβλεπα 3D περιεχόμενο που δεν κούραζε τα μάτια μου και δεν μου προκαλόυσε πονοκέφαλο μετά από 5 - 10 λεπτά. Αυτό οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας του TW9000 που έχει μειωμένο χρόνο blackout αφού η εναλλαγή της εικόνας για το δεξί και το αριστερό μάτι γίνεται κάθε 1/480 του δευτερολέπτου και όχι κάθε 1/240 του δευτερολέπτου όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους projectors της αγοράς. Έτσι, ο εγκέφαλος έχει ακόμα λιγότερο χρόνο να επεξεργαστεί τις εικόνες που λαμβάνει, η αναγνώριση τους γίνεται αυτοματοποιημένα και, κατά συνέπεια, δεν κουράζεται.

Αυτό όμως που με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο στον TW9000 είναι η δυνατότητα του να μετατρέπει τις δισδιάστατες εικόνες και ταινίες σε τρισδιάστατες. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγορίθμους ανάλυσης εικόνας, ο TW9000 χωρίζει την εικόνα σε στρώματα και βρίσκει το βάθος στο οποίο τοποθετείται το κάθε αντικείμενο. Αμέσως μετά, αποσυνθέτει την αρχική εικόνα και την επανασυνθέτει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε τρεις διαστάσεις.

Η αντίθεση του Epson TW9000 φτάνει στο 20000:1 και ακόμα και σε συνθήκες αυξημένου φωτισμού του χώρου, μπορείς να δεις χωρίς πρόβλημα την οποιαδήποτε ταινία. Στο ίδιο event, υπήρχε ο EH-R4000 που δεν έχει την δυνατότητα να αναπαράξει 3D περιεχόμενο. Όμως, χάρη στην τεχνολογία RHTPS, η αντίθεση του EH-R4000 είναι διπλάσια (!) από τον TW9000, στο 40000:1.

Οποιοδήποτε High Definition video στα 1080p δείχνει πολύ καλύτερα και με εντονότερα χρώματα στον κορυφαίο projector της γκάμας της Epson. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της επίδειξης, σταμάτησε το video για να βγάλουν οι παρευρισκόμενοι φωτογραφίες που να φαίνεται η ποιότητα της εικόνας.

Κλείνοντας το κείμενο, οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι projectors -3D και HD- είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό σπορ, όπως και γενικότερα η τεχνολογία. Όμως, αν μπορείς να διαθέσεις ένα σεβαστό ποσό για την αγορά ενός projector και έχεις τον κατάλληλο χώρο (σσ. 3-4 μέτρα), τότε δεν πρόκειται να το μετανιώσεις καθώς θα βλέπεις πλέον τις ταινίες σου σε μία οθόνη 110 ιντσών..

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.