Sergey Brin: Apple και Facebook απειλούν την ελευθερία του Internet

Μέσα από τη συνέντευξη του στον Guardian, o co-founder της Google, Sergey Brin, τάχθηκε κατά του ελέγχου που προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιοι στο Internet. Το ανοιχτό web και η ελευθερία που υπήρχε στο Internet πριν από μερικά χρόνια ήταν ιδανικές συνθήκες για καινοτομία. Μέσα από αυτές δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η αγαπημένη μηχανή αναζήτησης (και όχι μόνο) πολλών. Αυτό το περιβάλλον τείνει σήμερα να αλλάξει και, σύμφωνα με τον Brin, η Apple και το Facebook έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό το πρόβλημα.

Διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να ελένξουν το τι διακινείται στο Internet, με τελευταίο παράδειγμα να είναι το Ιράν, για το οποίο ακούγεται πως μέσα στη χρονιά θα αποκλείσει τους κατοίκους του από το Internet όπως το γνωρίζουμε και θα δημιουργήσει ένα δικό του, ελεγχόμενο από το κράτος δίκτυο. Την ίδια στιγμή, δισκογραφικές και άλλες εταιρείες καλούν τα κράτη να πάρουν μέτρα κατά της πειρατείας, βάζοντας ουσιαστικά ένα πλέγμα ελέγχου πάνω από το διαδίκτυο. Πέρα από τα παραπάνω, ο Sergey Brin υποστηρίζει πως και εταιρείες όπως το Facebook ή η Apple έχουν ευθύνη για τη μορφή που πάει να πάρει στις μέρες μας η ελευθερία στο Internet. Αυτές τις δύο εταιρείες τις ανέφερε όταν μίλησε για τα "walled gardens" που προωθούνται από κάποιους, τις πλατφόρμες δηλαδή όπου το τι μπορούμε να κάνουμε ελέγχεται αυστηρά.

Παρόλο που ο Sergey Brin έχει δίκιο σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον ολοένα και αυξανόμενο έλεγχο στο Internet, όλα αυτά δεν τα λέει μόνο από την καλή του την καρδιά. Η Google θα ήθελε πολύ να έχει πρόσβαση με τη μηχανή αναζήτησης της σε όλα τα δεδομένα που διακινούνται στο Facebook.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.