NEXT Berlin 2012 Day 02: Το online διαφέρει πάρα πολύ από το offline..

DeadDrops

Ο Aram Bartholl είναι αυτός ο τύπος που γέμισε την Νέα Υόρκη USB Flash δημιουργώντας το πρώτο offline peer to peer network, το DeadDrops. Πλέον, σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 883 USB-drops συνολικής χωρητικότητας 2830 Gigabytes. Όμως, ο Aram Bartholl δεν είναι απλά ένας geek αλλά παράλληλα είναι και καλλιτέχνης.

Όταν κοίταξα για πρώτη φορά το πρόγραμμα του NEXT Berlin 2012, ενθουσιάστηκα μόλις είδα το όνομα του ανάμεσα στους ομιλητές. Ο ενθουσιασμός μου δικαιολογήθηκε καθώς η ομιλία του ήταν αντίθετη απ' ότι είχε ακουστεί μέχρι στιγμής στο συνέδριο. Όλοι μιλούσαν για ένωση των δύο κόσμων (σσ. offline - online) ενώ ο Aram Bartholl υποστηρίζει το αντίθετο μέσα από -μη επιστημονικά- πειράματα και παραδείγματα.

Τα μεγάλα, ξύλινα κουτιά από το Counter Strike και την de_dust τα θυμάσαι γιατί έχεις περάσει αρκετές ώρες παίζοντας. Αν ανήκεις σε αυτή την τρομακτικά μικρή ομάδα ανθρώπων που δεν κατάλαβαν την παραπάνω πρόταση, απλά δες την φωτογραφία ακριβώς από κάτω για να καταλάβεις για ποια κουτιά μιλάω.

De_Dust

Ωραία. Ο Aram Bartholl δημιούργησε αυτά τα κουτιά στην πραγματικότητα και τα τοποθέτησε σε διάφορες τοποθεσίες. Ο κόσμος δεν τα αναγνώρισε, απλά τα προσπερνούσε με ένα βλέμμα απορίας "Τι κάνουν αυτά τα τεράστια ξύλινα κιβώτια εδώ;". Όχι άδικα. Μπορεί ο μικρόκοσμος των geeks και των netizens να μοιάζει ως πραγματικότητα στις παρέες των.. geeks, αλλά δεν είναι.

Η online πραγματικότητα τώρα ξεδιπλώνεται στον πραγματικό κόσμο και πρέπει όλοι εμείς να δούμε και να παρατηρήσουμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Παρόλο που και τώρα υπάρχει το σχετικό overlapping ανάμεσα σε αυτά τα δύο πεδία, τα σύνορα είναι ξεκάθαρα σε όλους μας, όσο κι αν θέλουμε να το αρνηθούμε.

Σε ένα άλλο πείραμα που έκανε ο Αμερικανός καλλιτέχνης, πήρε captchas και τα έκανε graffiti σε τοίχους που ήταν ήδη βαμμένοι από graffiti artists. Τα captchas ταίριαζαν με τον χώρο που βρίσκονταν γιατί διέπονται από την ακριβώς ίδια αρχή με τα graffiti: μπορούν να διαβαστούν μόνο από συγκεκριμένες ομάδες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Aram Bartholl αναφέρθηκε στο project DeadDrops και σε αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό και διαφορετικό. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεις σε ένα USB-drop, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει μεταφέρει στο USB ο προηγούμενος από εσένα. Αντίστοιχα, μάλλον ποτέ δεν θα κατάφερνες να δεις κάτι δικό σου μέσα στο MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης) στη Νέα Υόρκη αν δεν υπήρχε το DeadDrops project..

Bonus: Υπάρχουν 2 USB-drops και στην Αθήνα, ένα στο hackerspace.gr και ένα κοντά στην Ερμού.

[photo via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.