Επιβεβαιώθηκε πως ο Stuxnet δημιουργήθηκε από ΗΠΑ και Ισραήλ

Θυμάστε τον Stuxnet, τον ιό που έκλεινε πυρηνικά εργοστάσια στο Ιράν πριν από μερικούς μήνες; Οι New York Times σήμερα επιβεβαιώνουν τις φήμες που κυκλοφορούσαν, πως δηλαδή ο ιός είχε δημιουργηθεί από ένα κοινό πρόγραμμα των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Και οι δύο είχαν ως στόχο να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ήλπιζαν να μην ξεκινήσει το Ισραήλ προληπτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν. Το πρόγραμμα μάλιστα εγκαινιάστηκε από την εποχή του George W. Bush και πιο συγκεκριμένα το 2006, όταν και θέλησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν χάρτη του δικτύου των εγκαταστάσεων του Natanz.

Με την έναρξη του προγράμματος άρχισαν στα εργαστήρια των ΗΠΑ να αναζητούν μεθόδους για να σαμποτάρουν τις εγκαταστάσεις αυτές, χωρίς βέβαια οι προγραμματιστές να γνωρίζουν αρχικά ποιος ήταν ο τελικός στόχος. Οι δοκιμές γίνονταν πάνω σε μηχανήματα που έφεραν από τη Λυβία, τα οποία έμοιαζαν όμως πολύ με εκείνα που χρησιμοποιούνταν μέσα στο Natanz. Όταν τελικά δημιούργησαν τον κώδικα που θα έκανε ζημιά στα μηχανήματα αυτά, όλοι γνώριζαν πως ο Stuxnet θα πετύχει.

Πως πέρασε ο ιός μέσα στο Natanz;

Το επόμενο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν το πως θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στις εγκαταστάσεις του Natanz, αφού το δίκτυο που λειτουργούσε εκεί μέσα ήταν πλήρως αποκομμένο από το Internet. Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, αυτό μάλλον έγινε είτε με κάποιον διπλό πράκτορα, είτε με κάποιον που το έκανε χωρίς να το γνωρίζει, αφού οι δύο κυβερνήσεις έπρεπε να βασιστούν σε κάποιον που μπορούσε να βρεθεί κοντά στα συγκεκριμένα μηχανήματα του εργοστασίου. Ένας από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου δήλωσε πως πάντα υπάρχει κάποιος ηλίθιος που δεν σκέφτεται τι μπορεί να μεταφέρει με το USB stick που έχει στα χέρια του.

Joe Biden: "Israel went too far"

Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, το 2010 κάποιος μέσα από τις εγκαταστάσεις συνέδεσε το laptop του με το Internet και τότε ο Stuxnet έκανε αυτό ακριβώς το οποίο είχε σχεδιαστεί να μην κάνει, δηλαδή να εξαπλωθεί. Λέω "δυστυχώς για τις ΗΠΑ", επειδή στη συνέχεια οι ερευνητές ασφαλείας κατάφεραν να αναδημιουργήσουν κομμάτια του κώδικα και να ανακαλύψουν ποιος ήταν ο στόχος του ιού. Στις συναντήσεις με τον Barack Obama, οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του Stuxnet δήλωναν πως πιθανώς το Ισραήλ πρόσθεσε στον ιό κώδικα που τον έκανε να εξαπλώνεται πάρα πολύ. Κάποιοι φοβούντουσαν κιόλας μήπως ο ιός καταφέρει να κάνει ζημιά και σε άλλα συστήματα. Τελικά όπως αποδείχθηκε, δεν προσέβαλλε πυρηνικές εγκαταστάσεις πέρα από εκείνες στο Ιράν.

"You do it to!"

Ο ίδιος ο Obama δήλωνε πως κανείς δεν πρέπει να μάθει για το πρόγραμμα που δημιούργησε τον Stuxnet. Σε διαφορετική περίπτωση θα δώσει την αφορμή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν τις δικές τους κυβερνοεπιθέσεις, αφού θα λένε... "το κάνατε και εσείς"!

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.