Ο Mark Zuckerberg μιλάει για τις πρώτες μέρες του Facebook και δίνει συμβουλές για startups

Ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, βρέθηκε στο Stanford στα πλαίσια του Startup School και έδωσε μια συνέντευξη στο συνιδρυτή του Y Combinator, Paul Graham, μπροστά στο κοινό που πήγε να παρακολουθήσει το συνέδριο. Σε αυτή μίλησε για τις πρώτες μέρες του Facebook, τις σπουδές του στο Harvard και αναφέρθηκε στη στάση αρκετών νέων startups απέναντι στην καινοτομία.

Όπως παραδέχεται ο ίδιος, το Facebook ήρθε στην πιο κατάλληλη χρονική στιγμή, σε μια περίοδο που οι άνθρωποι είχαν μόλις αρχίσει να μοιράζονται πληροφορίες στο Internet μέσω ιστοσελίδων όπως είναι η Wikipedia και το Friendster. Σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να μοιραζόμαστε καθημερινά μέχρι και το τι φαγητό τρώμε, ενώ αυτή η συνήθεια σίγουρα θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια. Ο Zuckerberg υποστηρίζει πως υπάρχει ένας αντίστοιχος Νόμος του Moore για τα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με τον οποίο ο ρυθμός με τον οποίο μοιραζόμαστε πληροφορίες στο Internet διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια.

Το Facebook ξεκίνησε ως ένα απλό hobby. Βλέποντας τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας στο San Francisco, ο Zuckerberg σκέφτονταν πως θα ήταν καλά κάποια μέρα να βρίσκεται και η δικιά του εταιρεία ανάμεσα σε αυτές, όμως ήταν πεπεισμένος πως το Facebook δε θα ήταν αυτή η εταιρεία. Όταν μάλιστα μιλούσε με τον πρώτο εξωτερικό επενδυτή του Facebook, τον Peter Thiel, και του είπε πως δεν σκοπεύει να παρατήσει το Harvard, εκείνος είπε πως αυτά είναι βλακείες και στη συνέχεια του έκοψε την πρώτη μεγάλη επιταγή. Όπως αποδείχθηκε, ο Thiel είχε δίκιο. Ο Zuckerberg άφησε πίσω του το Harvard στο 2ο έτος για να αφοσιωθεί πλήρως στο κοινωνικό δίκτυο που αργότερα θα κατέρριπτε κάθε ρεκόρ.

Το πρόβλημα με πολλές startups σήμερα είναι πως θέτουν ως στόχο να λύσουν μικρά προβλήματα, αντί να προσπαθούν για κάτι μεγαλύτερο. Δεν είναι λίγες εκείνες που αντιγράφουν ιδέες που ήδη έχουν υλοποιηθεί από άλλους, όμως όπως ανέφερε, αυτές οι εταιρίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Ως παράδειγμα έφερε το MySpace, το οποίο προσπάθησε να αντιγράψει το Facebook και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά που οδηγήθηκε με αυτήν του τη στάση.

Η συμβουλή του προς όλους τους φοιτητές που τον παρακολούθησαν είναι να εκμεταλλευτούν τα χρόνια τους στο πανεπιστήμιο για να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν νέα ενδιαφέροντα. Στο συγκεκριμένο θέμα, κατηγόρησε το Harvard, υποστηρίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν ενθάρρυνε την καινοτομία (κάτι που βέβαια δείχνει πως ο Zuckerberg δεν έχει δει από κοντά τι γίνεται στα πανεπιστήμια άλλων χωρών).

[via] [via]

Σχολιάστε >
12 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.