AppCamp Greece 2011 Demo Day: Τι είδαμε;

AppCamp Greece

Το Γαλατικό χωριό των Ελληνικών startups εχθές έκανε την εμφάνιση του. Βγήκε από τα στενά τείχη των υπολογιστών και των smartphones και βρέθηκε στο Balux House Project. Εκεί, οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρώτο, εν Ελλάδι, AppCamp μας παρουσίασαν την δουλειά που έκαναν αυτές τις 15 μέρες και μας έδειξαν πώς σκοπεύουν να κινηθούν μέσα στους επόμενους μήνες για να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους.

Πριν όμως αρχίσω να αναφέρομαι σε κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, θέλω να αναφερθώ στην τάση που φαίνεται να επικρατεί σχετικά με την δημιουργία ενός νέου application: location. 3 από τα 4 applications που έκαναν εχθές το ντεμπούτο τους στο AppCamp της Αθήνας, ήταν βασισμένα 100% στην θέση του χρήστη. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό, αλλά σίγουρα δείχνει την δύναμη που έχει αποκτήσει το mobile computing τους τελευταίους μήνες.

2thebeach

Πρόκειται για μία εφαρμογή που θέλει να λύσει το πρόβλημα της αναζήτησης της τέλειας παραλίας. Ο χρήστης επιλέγει τα χαρακτηριστικά που τον ενδιαφέρουν και το 2thebeach του δείχνει τους καταλληλότερους προορισμούς. Στόχος της ομάδας είναι να αποκτήσουν έσοδα από την paid έκδοση της εφαρμογής που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2012 για να "προλάβει" την επόμενη τουριστική περίοδο. Και τα 5 μέλη της ομάδας είναι developers. Αυτό είναι μεν καλό, αλλά ταυτόχρονα φάνηκε ότι έλειπε ο designer και ο υπεύθυνος marketing από την ομάδα. Νομίζω ότι θα καταφέρουν να βρουν 2 άτομα για να τους βοηθήσουν και, κατά συνέπεια, να βελτιώσουν την εφαρμογή τους. Ακόμα, θα ήθελα να δω περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν το foursquare και το tab "explore".

Mechi Robo

Robot-wars και robot-races. Ακούγεται, και είναι, τόσο απλό: οι χομπίστες χρησιμοποιούν το Android smartphone τους για να κατευθύνουν το robot τους μέσω ενός Arduino kit και το robot πρέπει ή να "σκοτώσει" τον αντίπαλο ή απλά να τον προσπεράσει. Η ομάδα του Mechi Robo δημιουργεί όλο τον βασικό εξοπλισμό και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν μελλοντικά διάφορα εξαρτήματα για να βελτιώσουν το δικό τους robot. Προσωπικά, θα ήθελα να δω κι άλλες χρήσεις της εφαρμογής και κυρίως για απομακρυσμένη χρήση του robot.

Historious

To Foursquare για αρχαιολογικούς χώρους μόλις έκανε την εμφάνιση του. Διατηρώντας την πετυχημένη συνταγή του Dennis Crowley και του Naveen Selvadurai με τα badges και το γενικότερο gamification του application, τα παιδιά της iMellon προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω: Routes. Δηλαδή, ενδιαφέρουσες διαδρομές σε όλους τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους οι οποίες δημιουργούνται αυτόματα ανάλογα με την τοποθεσία του χρήστη. Τα έσοδα της εφαρμογής θα προέλθουν από "παραδοσιακές" διαφημίσεις καταστημάτων οι οποίες όμως θα αλλάζουν ανάλογα με την τοποθεσία του χρήστη και τα αξιοθέατα που σκοπεύει να επισκεφτεί.

Parking Defenders

Οι παραπάνω εφαρμογές ήταν σχεδιασμένες για Android. Το Parking Defenders σχεδιάζεται, αρχικά, για Windows Phone 7 ενώ μελλοντικά θα υπάρξουν κι εκδόσεις για τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Η εφαρμογή θέλει να λύσει το πρόβλημα της αναζήτησης θέσης παρκαρίσματος και το αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο απ' ότι οι υπάρχουσες εφαρμογές. Ο κάθε χρήστης "πουλάει" την θέση παρκαρίσματος του πριν φύγει από αυτήν με αντάλλαγμα πόντους. Αυτοί οι πόντοι, του δίνουν την δυνατότητα να "αγοράσει" θέσεις μελλοντικά όταν οι ρόλοι θα έχουν αντιστραφεί. Τα έσοδα της εφαρμογής θα προέρχονται από την αγορά πόντων ενώ το πρώτο και μεγαλύτερο στοίχημα που έχουν να κερδίσουν οι developers της είναι αυτό της κρίσιμης μάζας ώστε να καταφέρουν να την χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αν καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτό το -τεράστιο στα μάτια μου- εμπόδιο, ύστερα ο δρόμος της επιτυχίας θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα..

[Disclaimer: το www.away.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του AppCamp Greece.]

Σχολιάστε >
6 σχόλια
|
Κατηγορίες:

6 απαντήσεις στο “AppCamp Greece 2011 Demo Day: Τι είδαμε;”

  1. Ο/Η gatosg λέει:

    Και στη Θεσσαλονίκη είχαμε 2 apps για location, το @4sqwifi και το @megustaapp. Συνολικά 5 στα 8 λοιπόν. Ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη τους :)

  2. Ο/Η apas λέει:

    Αυτό που είπε ο @gatosg .

    Επίσης, το Historius, δες το Δημήτρη, περισσότερο σαν Gowalla και όχι Foursquare. Το Gowalla είχε εισάγει πρώτο τα routes μέσα στις πόλεις που τα έφτιαχναν both χρήστες + Gowalla team.

  3. Ο/Η imellongr λέει:

    Η αλήθεια είναι ότι το Historious (και όχι Historius :) ) μοιάζει περισσότερο με το ... Historious. Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία τόσο από το Foursquare όσο και από το Gowalla τα οποία συνδυάζονται με ένα διαδραστικό τρόπο ώστε να προσφέρουν στο χρήστη μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία ιστορικού χαρακτήρα.

  4. Ο/Η apas λέει:

    @imellongr sorry για το misspelling. careless mistake :). γενικότερα, θα συμφωνήσω

  5. Ο/Η dkalo λέει:

    @imellongr misspeling fixed. :) Πάμε στην ουσία τώρα: Το Historious μου φαίνεται ότι θα έχει την μεγαλύτερη επιτυχία από τα 4 apps που παρουσιάστηκαν στο AppCamp της Αθήνα. Θεωρώ τα "routes" ως κάτι το ιδιαίτερα χρήσιμο και, in the long term, μπορούν να μετατραπούν στο core product του app και να ανταγωνιστούν ευθέως το explore tab του Foursquare που σε μία ξένη πόλη μπορεί να λύσει τα χέρια του χρήστη.

  6. Ο/Η www.korokithakis.net λέει:

    @imellongr Λέω κι εγώ, τι σχέση έχει με το http://historio.us/...