Facebook, iPad και άλλες HTML 5 ιστορίες

300 This is Sparta

Δεν χρησιμοποιώ ποτέ το iPad για να μπω στο Facebook. Συνεπώς μία εφαρμογή του Facebook στο iPad θα μου ήταν σχεδόν άχρηστη. Για την πλειοψηφία των κατόχων όμως του tablet της Apple, το Facebook app θα ήταν παραπάνω από χρήσιμο. Και οι συνεργάτες του Mark Zuckerberg το γνωρίζουν αυτό. Η εφαρμογή έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται εδώ και αρκετό καιρό ενώ είναι θέμα χρόνου να την δούμε και στο App Store της Apple.

Και μπορεί να ακούγεται ως "μεγάλο νέο" η επίσημη εφαρμογή του Facebook για το iPad, όμως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Το Facebook ετοιμάζει μία καινούρια πλατφόρμα, φτιαγμένη ολοκληρωτικά σε HTML 5 για να μπορεί να τρέχει κατευθείαν από τον Safari των iDevices χωρίς να περιμένει την έγκριση της Apple. Και κυρίως, χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί η Apple.

Βέβαια, το Project Spartan (όπως είναι η ονομασία του), θα ελέγχεται από το Facebook αφού το νόμισμα του θα είναι τα Facebook credits που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μπουν στην καθημερινότητα των περισσότερων χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Mark Zuckerberg ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο. Μετά το Google και την μάχη για τα recommendations, επιτίθεται και στην Apple με μία εφαρμογή που, δυνητικά, μπορεί να καταστρέψει το App Store.

Και φυσικά, το Project Spartan δεν περιορίζεται μόνο στο iPhone, στο iPad και στο iPod Touch. Χωρίς καμία αλλαγή, μπορεί να τρέξει και σε Android, και σε Windows Phone 7. Το Facebook, με αυτόν τον τρόπο, κάνει αυτό που θα ήθελαν να κάνουν οι carriers αλλά δεν σκέφτηκαν. Χρησιμοποιεί το hardware και το software των εταιριών εις βάρος τους, καθώς το Project Spartan θα τρέχει στα smartphones αλλά θα το διαχειρίζεται κάποιος τρίτος.

Well played Facebook, well played. Αρκεί η υλοποίηση του Project Spartan να αποδειχτεί επιτυχημένη..

[via, via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.