Παγώνει το δίκτυο οπτικών ινών(FΤTH)και ο ΟΤΕ κερδίζει έδαφος [updated]

Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα τηλεπικοινωνιακά σχέδια για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου οπτικών ινών (FTTH) εγκαταλείπεται και αναπροσαρμόζεται.  Σκοπός  του έργου, συνολικού προϋπολογισμού  2,1 δισ. ευρώ, ήταν/είναι η ανάπτυξη σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών και η σύνδεση 52 ελληνικών πόλεων με οπτικές ίνες,  εξυπηρετώντας 2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει το έργο να γίνει με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα, ωστόσο η νέα ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται το μοντέλο της παραχώρησης με τον ΟΤΕ να αποτελεί αδιαμφισβήτητο φαβορί.  Ωστόσο το άρθρο "Ο ΟΤΕ μπλοκάρει το έργο οπτικών ινών" φαίνεται να επιβεβαιώνεται ειδικότερα μετά την αδειοδότηση του ΟΤΕ από την Ε.Ε.Τ.Τ για ανάπτυξη δικτύου VSDL αξίας 90 εκατ. ευρώ.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος και η κακοδιαχείριση αποτελούν τις βασικές αιτίες για την εγκατάλειψη του αρχικού δικτύου και την στροφή προς εναλλακτικές λύσεις που συμβαδίζουν με τις οικονομικές και επενδυτικές συγκυρίες της εποχής. Με το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται,  τα 2,1 δισ. ευρώ που χρειάζονται είναι αδύνατο να επενδυθούν.

Δυστυχώς, το μέλλον είναι δυσοίωνο μιας και  δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα για το μέλλον του έργου. Πιθανά εναλλακτικά μοντέλα αποτελούν το  FTTC (Fiber ToThe Curb) όπως και κάθε δίκτυο υποδομής που ανήκει στην κατηγορία FTT x.

Αν συνυπολογίσουμε,  το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ, το υπό ανάπτυξη δίκτυο VSDL, την κυριαρχία των Γερμανών στον όμιλο(ΟΤΕ) και την ανάγκη για  εφαρμογή οικονομικών λύσεων, φαίνεται ότι ο ΟΤΕ θα αναλάβει το βάρος για την δημιουργία του εθνικού δικτύου οπτικών ινών, όταν και όποτε αυτό καθοριστεί.

[update]

Την ώρα την σύνταξης του κειμένου το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για επιλογή Συμβούλου για το έργο των οπτικών ινών (FTTH). Το κόστος για τον ανάδοχο Σύμβουλο θα αγγίξει τα 400.000 ευρώ και το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα 8 μηνών από την υπογραφή της δαπάνης.  Στην προκήρυξη δεν ξεκαθαρίζονται οι τεχνολογίες αλλά και η στρατηγική που θα εφαρμοστούν μιας και ο Σύμβουλος θα διαμορφώσει την τελική μορφή του έργου.

Έχουμε την αίσθηση ότι και πάλι μπαίνουμε σε άλλον έναν ελληνικό φαύλο κύκλο. Διαγωνισμοί, ανάδοχες εταιρίες  και σύμβουλοι χωρίς ξεκάθαρο σχεδιασμό και τεχνολογικό πλάνο.

[via]&[image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.